Na današnji dan
2010
Se je poslovil Ronnie James Dio.
NAGRADNE IGRE
Traja do: 16. 5. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

28. 9. 2012
Anacrusis - Silver
samozaložba, 2012

Luč sveta je ugledal prvi kompilacijski album skupine Anacrusis, naslovljen Silver (1986 – 2011). Čeprav so se podcenjeni velikani Anacrusis od ponovne obuditve iz spečega stanja, ki se je začela leta 2008, izkazali že z dvemi kompilacijami, Annihilation Complete – The Early Years Anthology (2009) in Hindsight: Suffering Hour & Reason Revisited (2010), Silver predstavlja album z najboljšim gradivom (best of), ki so ga ustvarili do dneva izdaje tega albuma (2011 / marec 2012). Leta 2011 je minilo četrt stoletja od nastanka skupine, Silver obeležuje teh petindvajset let in, imenu albuma ustrezno, srebrno obletnico.
Da bi razumeli upravičenost in pomembnost tega dogodka in izdelka, v nasprotju z mnogimi absurdnimi izdajami avdio zbirk, je potrebno poiskati smisel in vzpostaviti zvezo. Silver, oziroma kemični element srebro, je plemenita, dragocena kovina. Enako vrednost ima v metalu (metal=kovina) skupina Anacrusis. Zveza je s tem vzpostavljena, kar privede do smiselnosti. Anacrusis je za metal pomembna skupina zaradi svojega objema glasbenih prostranstev, ki pa so v njihovem primeru na isti mah tudi poslušljiva. V štirih studijskih albumih, ki so jih uspeli nanizati v kratkem razponu približno petih let, portretirajo metalno glasbo kot večdimenzionalno zvočno občutje. Od ambicioznega prvenca Suffering Hour iz osemdesetih let, do starejšega »tranzicijskega« brata Reason (1990), ki je nadaljeval razlog njihovega ustvarjanja, ki pa sta ga ovekovečila albuma Manic Impressions (1991) in Screams And Whispers (1993). Razlog biti inovativen in hkrati ohraniti zvočno opojnost.V precej surov thrash metal so naslikali mozaično sliko, ki jo sestavljajo tudi odtenki drugih glasbenih zvrsti. To je uspelo »svetim trem kraljem« te niše: Coroner, Mekong Delta ter Anacrusis. Celo iz te množice skupina Anacrusis nekoliko izstopa, saj je kot bitje, ki v agresivnem svetu (ki ga ponazarja čistokrvni thrash metal delež) navidezne brezizhodnosti še vedno išče in optimistično upa na boljši jutri (pritikline, načrpane iz ostalih zvrsti). Smisel.
Silver obravnava vse te izdelke in postreže tudi z novo pesmijo, This Killer In My House. Pesem ima vse gradnike, ki sestavljajo palačo Anacrusis in jo lahko brez dileme postavimo ob bok zidakom albuma Screams And Whispers. Nekoliko ponavljajoči se, preprosti, a nenadležni melodramatični težki akordi z alarmnimi kitarskimi poudarki poskrbijo, da slišano ne zapusti spomina. Da album ni generična zbirka hitov zagotavljajo tudi različice skorajda vseh pesmi, kar pomeni, da je album privlačen tako za oboževalce, ki ne kupujejo posnetkov, saj jih že posedujejo na zvočnih nosilcih (razen izvlečkov z albuma Hindsight), kot tudi večjo privlačnost za tiste, ki jim je všeč prečiščen zvok, ki ga ponuja sodobna tehnika. Pesmi z njihovega studijskega prvenca in njegovega naslednika so različice s kompilacije Hindsight, na kateri so vse pesmi v celoti ponovno posnete. Pesmi z impresivnega tretjega albuma so remiksane različice z nekaterimi ponovno posnetimi kitarskimi deli (ritem kitara). To globlje operiranje pesmi ni isto kot iz leta 2006 (Manic Impressions Remixed 2006), ampak je najnovejša različica. Že na izvirnih posnetkih gre za drugačno metalno doživetje, pri remiksih pa je dodana zvočna globina, ki (p)odpira dodatno dimenzijo pesmi. Razširjen zvočni prostor ne ruši stebrov izvirnika, jih pa okrasi z novim slogom. S četrtega albuma pa so pesmi ponovno remastirane, kar pomeni le površinsko operiranje izvirnih pesmi. Spojitev grobe surovosti distorzije »stare šole« (na izvirnikih) s harmonijami je tukaj elegantnejša in bolje izražena. Opravljeno delo je lahko v poduk vsem dandanes zelo popularnim »kvazi oplemenitenim« izdelkom. Posnetki se (zvočno) razlikujejo od originalov, a ohranjajo metalni naboj. Vsebina pa ostaja brezčasna. Edinstveni, tako zverinski kot miroljuben vokal, ki prepeva inteligentna optimistična besedila, ki še danes ohranjajo enako težo sporočilnosti kot ob njihovem rojstvu, ob spremljavi čudovito povezanega instrumentalnega opija, so glavni aduti te skupine.
Knjižica albuma, ki jo krasi naslovnica v srebrnih odtenkih, bi lahko bila nekoliko bolj obširna, v njej se pogreša vsaj besedilo nove pesmi This Killer In My House, a je vseeno informativna in domiselna. Vsebuje diskografijo, vse polnopravne, v tem obdobju prisotne člane skupine in lastnosti srebra (atomsko število in teža, gostota/trdota, tališče) ter vizitko, ki vas usmeri na njihovo bogato uradno spletno stran in nalepko.
Silver je kot odsev bistre vode, ki izbira ustrezne pritoke in odtoke, hlapi in obnavlja vodni krog. Kot voda za življenje, so Anacrusis pomembni za metal glasbo.

SORODNE VSEBINE:
1. 10. 2015Inmate - Tree Of Life / Recenzije
15. 5. 2003Nocturna - The Meaning Of Time / Recenzije
29. 3. 2012Lord Volture - Never Cry Wolf / Recenzije
22. 5. 2013Entropia - Vesper / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 5. 2021
Djevel - Tanker som rir natten
Recenzija
12. 5. 2021
Fear Factory - Disruptor (single)
Recenzija
11. 5. 2021
Bodom After Midnight - Paint The Sky With Blood (EP)
Recenzija
10. 5. 2021
Conventus Cerris - Temna Voda
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka