RECENZIJE

9. 3. 2023
Ancient Flame - Blood Stained the Barren Land
samozaložba, 2022

Z velikim veseljem vam predstavljam novost s finske metal scene. Govorim o novonastalem kolektivu Ancient Flame, ki je oktobra lani izdal svoj prvenec Blood Stained the Barren Land. Resda mi je časovno nekoliko ušel z radarja, po drugi strani pa gre za band, ki je več kot vreden predstavitve. Zvok skupine Ancient Flame je edinstvena mešanica riffovsko usmerjenega heavy metala s koreninami, trdno zasajenimi v zlatih letih hard rock/metal scene iz osemdesetih let. Od svojih sovrstnikov jih loči predvsem uporaba subtilnih simfoničnih in orientalskih referenc, ki so spretno vtkane v njihovo glasbo.

Recimo, da to dejstvo ni tako presenetljivo, saj je kitarist Risto Hämäläinen, eden izmed treh soustanoviteljev zasedbe, morda komu celo poznan. Če ste bili na kakšnem nastopu znanih simfonikov Therion med leti 2000 in 2006, potem ste že bili priča njegovim kitarskim spretnostim, saj je z omenjenim bandom sodeloval v vlogi kitarista. Očitno je to pustilo dovolj močan pečat, da je Risto leta 2017 kontaktiral svoja prijatelja Markkuja Vanhanena in Juho-Pekko Ruohonena, da bi iz te izkušnje zrasel nov band, ki danes nastopa in proizvaja albume pod imenom Ancient Flame. Kmalu zatem sta bila v ekipo povabljena še vokalistka Kirsimarja Alonen in Kimmo Lukkarila kot drugi kitarist banda. Manj verjetno, ne pa nemogoče je, da kdo izmed bralcev pozna tudi vokalista in klaviaturista Petterija Urmasa preko preteklih sodelovanj s progresivci Deathre ali death metalci Luciferase, oboji so se žal že razšli. V preteklosti je sodeloval z razpadlimi Citadel, še vedno pa sodeluje z Nightmare Enemy. Petteri se je sicer pridružil šele kasneje, in sicer leta 2020, ko je bila ideja, kaj bodo Ancient Flame, že dopolnjena. Pa se vrnimo raje h glasbi.

Uporaba orientalskih referenc daje glasbi eksotičen občutek, doda globino in teksturo glasbi, kar poudari unikatnost zvoka. Odličen dokaz tega je single Nanaya. Zgolj za pridobitev občutka o glasbeni zvrsti banda pa priporočam še single Seven Gates iz leta 2020. Orientalska atmosfera pa vendarle ni vse. Ancient Flame se poslužujejo tudi potez iz »doom« metala v slogu Black Sabbath. Band spretno vključuje počasne, težke riffe in temno, premišljeno vzdušje tega žanra v svojo glasbo, kar ji daje nezamenljiv občutek teže in moči. Tu bi še posebej poudaril Lilith the Warlock, ki je med vsemi pesmimi na albumu tista z najbolj vztrajnimi kitarami, in Sin of Ur, katere globina kitar in počasno riffanje naredita iz nje pravi doom užitek. Uporaba doom metala ne dodaja samo nov nivo kompleksnosti zvoku, ampak tudi glasbi občutek globine in teme, ki jo postavlja ob bok drugim heavy metal skupinam. Prav ta previdno uravnotežen pristop med različnimi elementi naredi iz Blood Stained the Barren Land tako navdušujoče in edinstveno poslušanje.

Skupina Ancient Flame je nedvomno ena izmed najbolj obetavnih novincev finske metalske scene. Njihova edinstvena mešanica orientalskih elementov, ki jih vključujejo v svojo glasbo, in dodatki doom metala, ki poudarjajo mračno in težko vzdušje, je zagotovo privlačna za oboževalce različnih žanrov. Blood Stained the Barren Land dostavi točno to, kar se pričakuje od imena in grafike naslovnice. Tudi njihovo ime Ancient Flame se popolnoma ujema s tem vzdušjem. Skladbe so hkrati epske in melanholične, kar daje vtis, da se nahajamo v nekem drugem, izgubljenem času in prostoru. Gotovo je tu nekaj svežine, ki lahko omogoči novonastalemu bandu gradnjo kariere.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
4. 3. 2024
Elegy Of Madness - XI
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana