Na današnji dan
1986
Metallica izda legendarni album Master Of Puppets
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

11. 10. 2019
Batushka - Hospodi
Metal Blade Records, 2019

Glasbeni projekt Batushka se je rodil leta 2015 in tudi takoj navrgel prvenec Litourgiya. V takratni postavi in s takratnim enim in edinim studijskim izdelkom je zasedba podirala različne mejnike (underground) black metal scene, dokler se lani ni zalomilo znotraj banda. Kdo je za kaj odgovoren in kaj naj bi protagonisti na eni in na drugi strani naredili, me ni kaj prida zanimalo takrat in me tudi danes ne. Te razgovore in debate raje prepustim »kuram v kurjenku« in se osebno držim načela »Let the music do the talking«. Zatorej ...

Hospodi je drugi album pevca Bartłomieja Krysiuka pod imenom Batushka. Album je izšel v sredini meseca julija, vsebuje pa 10 pesmi, s čimer je recenzirani album za dva komada oziroma 10 minut daljši od prvenca. Te številke seveda same po sebi ne povedo nič, znajo pa potrditi negativno mnenje marsikaterega poslušalca, kajti po hitrem in površnem konzumiranju lahko deluje plošček Hospodi razvlečeno in zdolgočaseno. A gremo lepo po vrsti.

Album se začne ritualno v slogu Batushke, kakor jo poznamo. Nekaj več kot dvominutni uvod poskrbi, da se poslušalec vpelje v nove stare zvoke, ritme in melodije, ki so logično, uvodu primerno, ustvarjeni s pomočjo cerkvenih zvonov, raglje, cerkvenega petja in komaj slišnih kraguljčkov oziroma zvončkov v ozadju. Uvodni instrumental se nadaljuje z začetkom drugega komada Dziewiatyj czas, nakar tudi prvič zazvenijo kitare in se zasliši krik, s čimer še zmeraj zveni vse podobno in poznano. Dejansko tako, kot bi si človek želel. Celo glavni kitarski riff v tem komadu je eden najboljših na albumu sploh. Dotični komad je večinoma hiter, se pa že v poznanem slogu zna umiriti in s tem ustvariti bolj mistično-meditativno vzdušje. Naslednji komad Wieczernia je še bolj razgiban, vsebuje še več počasnejših delov, s čimer je že nakazano, da bo album Hospodi vseboval manj tistih hitrih melodij, ki nam jih je ponujala Litourgiya. Na sredini osebno s komadom Polunosznica slišim vrhunec albuma, ki ponudi vse, kar Hospodi premorejo: ritualistično vzdušje in nežne melodije, prepletene z nalezljivim šusom.

A ko moj osebni vrhunec izzveni, se album celostno gledano začne umirjati. Seveda še doživimo kakšen napad kitar in bobnov, a te v povprečju proizvajajo večinoma umirjene, počasne do srednje hitre melodije, ki bi mestoma lahko bile tudi za kakšno minuto krajše. Glavna protiutež nežnejšim zvokom je izredno energičen, močan harsh vokal, ki bruha jezo po vsem in vsakem. Pa vendarle opisano še ne predstavlja vsega, kar ponuja druga polovica albuma. Že takoj za opisanim komadom Polunosznica ponudijo kitare z vižo Utrenia nekaj progresivnega vzdušja v obliki industrijsko štancarskih riffov. Medtem ko Pierwyj czas še zadnjič pretrese drobovje, se nato z zadnjimi tremi komadi konji resnično umirijo. Tretij czas me spominja na enslavedovsko eksperimentiranje, Szestoj czas je luštna mid tempo balada z zelo lepo melodijo, zaključna Liturgiya pa je s svojimi nizkotonskimi kitarami in doomish low tempom prava osvežitev ob koncu albuma, ki te požene v takojšnje ponovno poslušanje.

Ne pričakujte torej Litourgiye številka 2. Poskusite se odlepiti od vseh pričakovanj, ki ste jih imeli v zvezi s tem albumom, in morda boste doživeli prav prijetno glasbeno izkušnjo. Hospodi zagotovo niso v celoti tako prepričljivi kot je to bila Litourgiya, pa vendarle znajo pritegniti v svoj krog. Najbolj strah me je bilo, da se bo ponovila zgodba z albumom Till fjälls, del II, a k sreči se ni.

SORODNE VSEBINE:
13. 3. 2015Sorcerer / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana