RECENZIJE

25. 9. 2013
Black Diamond - Last Man Standing
On Parole Productions, 2013

Tole je pa recenzija, ki jo pišem dlje kot vse ostale v življenju skupaj in temu primerno tudi nekoliko drugačna. Last Man Standing je namreč plošča, ki v slovenski metal sceni nima konkurence, saj vsi prejšnji poizkusi dobre fuzije prog in heavy metala naravnost zbledijo proti temu diamantu. In seveda obstaja dober razlog, saj je nastajala mnogo let. Nejca, kitarista in enega od očetov projekta poznam že zelo dolgo in vedno je "grozil" z genialnim projektom, ki da ga ima doma in po letih tišine, prekinjene le s kakšnim demom ali instrumentalom, smo letos spomladi v roke končno lahko prijeli polnokrvno ploščo Black Diamond z naslovom Last Man Standing.
In kakšna plošča je to! Poznavalci scene smo zastrigli z ušesi že ob najavi, da na plošči poje vokalni bog Žanil Tataj-Žak, brez dvoma najboljši heavy metal vokalist širše regije, ki mu morda lahko parira zgolj Sergej Škofljanec (ex-Requiem, San Di Ego) in je svoj vokalni pečat pustil že pri Divljih Jagodah, Turbo in Mary Rose. Zasedbo na plošči poleg vodij Nejca Vidmarja in Igorja Manasijevića dopolnjujejo še Robert Kovačič (Scaffold) za bobni in Urban Medič (Prospect) na bas kitari, kot vokalni gostje pa se udejstvujejo še Simon Jovanovič (ex Prospect) na komadu Lažne zvezde in Samo Urbančič, nekakšen tretji član in mecen zasedbe, ki si s Sandro Tomovič razdeli vokalno delo na zaključni baladi Tears in Eyes. Glasba Black Diamond pa je najboljše, kar lahko ta zvrst ponudi. Deset komadov, ki skupaj trajajo več kot eno uro, bi marsikoga napeljalo k ideji, da je plošča razvlečena, a Igor in Nejc sta natančno plasirala prav vsak rif, vsako vodilno melodijo in vsako solažo in vse izpade popolnoma naravno, popolna fuzija ritmov in melodije. Večkrat nas komadi presenetijo, priča smo spremembam tempa, obratom ritma, a vse skupaj izpade veliko bolj prefinjeno kot pri "pokažikajznaš" skupinah tipa Dream Theater. Black Diamond vedno uspejo zveneti epsko, a brez kakšne patetike, ki se skupinam tako rada prikrade na taki poziciji; ob zares izpiljenih besedilih mi misli večkrat pobegnejo k primerjavam z obdobjem klasičnih Queensrÿche, saj naši junaki večkrat zvenijo podobno kot Seattlečani v obdobju Operation: Mindcrime, še posebej pa to velja za Žaka, čigar vokal se v najvišjih legah dejansko lahko zlije z vokalom Geoffa Tata. Če bi že iskali dlako v jajcu na tej plošči, je pri sami izvedbi nikakor ni najti; morda gre edina pripomba nad pomanjkanjem hitrejših delov na plošči, saj se Black Diamond le redko spustijo v hitrejši galop, ki bi bil pospešen s kakšno nadzvočno solažo, a verjamem, da nas bodo s tem razvajali na kateri od naslednjih plošč. Last Man Standing je tudi s stališča zvoka in fizične oblike izjemno dovršeno delo. Za snemanje in zvok je poskrbel Simon Jovanovič iz studia Evolucija, master so prepustili legndarnemu Fincu Mikki Jussili (Deep Purple, Nightwish), medtem ko je avtor zares vrhunske naslovnice Peter Sallai.
Morda ste opazili, da v recenziji ne navajam komadov. Tale spis sem namreč začel pisati že nekajkrat in ga vedno pobrisal. Last Man Standing enostavno ni plošča, ki bi jo bilo vredno secirati kos po kos. Je celota, za katero smatram, da jo je vredno tako obdržati in album tudi poslušati v celoti. Večkrat. Zato vse navdušence vabim, da si vzamejo čas in to storijo čimprej. Ne bo vam žal.

KONCERTI & FESTIVALI
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija
26. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka