RECENZIJE

20. 1. 2022
Black Reaper - Under the Dying Sun
samozaložba, 2021

Thrasherji Black Reaper spadajo pri meni med zasedbe, ki jih imensko sicer že poznam nekaj časa, nikoli pa ni prišlo do tega, da bi si jih zavrtel v domačem predvajalniku. No, do decembra lani, ko sem slučajno ugotovil, da je album Under the Dying Sun že njihov tretji po vrsti. V dobrih petih letih delovanja od ustanovitve leta 2016 je peterica izdala demo in kar tri studijske celovečerce, kar jih uvršča med produktivnejše metal bande v Sloveniji.

Kot ne ravno največji sledilec dogajanju na thrash metal sceni sem do lani imel razlog (beri: izgovor), da sem se »izogibal« teh Primorcev. Toda oznaka »thrash metal« v povezavi s peterico Black Reaper je totalno podcenjevanje. To je prva stvar, ki sem se je naučil oziroma sem jo spoznal ob prvem stiku z albumom oziroma naslovnim komadom Under the Dying Sun. Ta namreč poslušalca že prvo sekundo udari z vso artilerijo, ki jo premore, in sicer z namenom, da ga kasneje s to mahne in pohodi še nekajkrat. Vmesna melodika je zgolj kamuflaža za pravi obraz, ki se skriva Pod umirajočim soncem. In kakšen je ta? Konkretno deathmetalsko thrashanje, neumorno štancanje, dokazovanje zadnjih atomov energije, ki jih živo bitje premore. Poleg kitarskih linij in bobnarskih napadov to najbolj dokazuje kričeč growl, medtem ko najslajšo spremembo tvori izredno poudarjena bas kitara, ki je v vseh fazah in trenutkih albuma več kot dobro slišna. Se pravi tako med največjo nevihto kitar, ki jih spremlja v enakem ritmu, med umiritvijo s kitarsko solažo, ko gre bas malo po svoje, ali v duelu, ko si lead in bas kitara izmenjujeta vodilno vlogo.

Glede nalezljivosti kljub številnim poslušanjem tokrat ne želim soditi prehitro, saj se mi zdi, da albuma s tega vidika še nisem dokončno odkril, ker številni enolični nevihtni napadi terjajo kar nekaj časa za dokončno razumevanje. A zagotovo med osebne favorite štejem naslovni komad, poleg tega pa še Blinded by Greed in Inner Prison. Ti komadi mi v ponujeni metalski nevihti nudijo največ raznolikosti, ki si je kot poslušalec želim in jo iščem. Verjamem pa, da bo v tem oziru marsikdo od vas naštel druge favorite, saj je prostora za te kar dosti.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija