RECENZIJE

20. 7. 2004
Cattle Decapitation - Humanure
Metal Blade/Panika Records, 2004
Zanimiva naslovnica... krava, ki izloča fekalije, ki so nič drugega kot človek. Ha, ha, ha... die human scum! Cattle Decapitation so se mi vtisnili spomin kot izredno inteligenten ameriški gore grind, ki ne poveličuje umorov, posilstev, čudnih spolnih praks, trpljenja; za slednje vsaj ne ljudi.
Gre za t. i. (njihova oznaka) »vegi-gore« oziroma band, ki svoja sporočila namenja trpljenju živali, narave, seveda tudi ljudi. Besedila so včasih polna medicinskih izrazov, saj je pevec svoje čase študiral medicino in se na to spozna, drugače pa so ostali teksti bolj v duhu Orwellove Živalske farme in so dobro strukturirani, vsebujejo zanimive besedne igre (Men Before Swine, na primer) in končno odpirajo nove poglede na živali, ki nam jih v duhu »človek je najbolj razvito in razmišljujoče bitje« servirajo na krožnike vsak dan. Ne, Cattle Decapitation se temu odločno upirajo (vsaj to se zdi) in postavljajo VAS na krožnik (še pomnimo prejšnji izdelek, To Serve Man?!!).
Vse to je super, samo, besedila so dosti nerazumljiva, saj kričanje in kruljenje (čeprav odlično izvajano) ne pripomoreta k jasni predstavitvi teksta. Prenosnik ni pravi, kot bi se reklo, kanal pa je onesnažen s šumi. Glasbena podlaga je zelo dobra in v duhu Cattle Decapitation plošč izstopajo predvsem zanimive kitarske melodije, ki so brutalne in na trenutek psihotične (zamislite si Dying Fetus in Fugazi, če grobo ponazorim). Bobni so tokrat izstopili iz tipičnega blast-beata in se podali tudi v up- in midtempo ritme, tisti počasni deli pa so kot Vegeta v juhici. Vse skupaj na trenutke spominja na Vader, vsaj kar se muzike tiče. Intro je dokaj zabaven, medtem ko je outro resniči horror, saj kar 10 minut lahko poslušate, kaj se v resnici dogaja v klavnici. Ne vem pa, če koljejo ljudi ali ne. Kaj je njegov namen, vedo samo oni. Gre tudi za najbolj razgibano ploščo Cattle Decapitation, kaže resničen napredek (če je to sploh v grindu uporaben termin) in vsekakor vnaša novo svežino (drugačen vonj po smrti) od drugih morilcev, ki »grind« uporabljajo za izgovor, da počnejo razne neumnosti. Pa tudi ti so mi OK.

Ivan
SORODNE VSEBINE:
28. 8. 2002Cattle Decapitation - To Serve Man / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
13. 5. 2021
Djevel - Tanker som rir natten
Recenzija
12. 5. 2021
Fear Factory - Disruptor (single)
Recenzija
11. 5. 2021
Bodom After Midnight - Paint The Sky With Blood (EP)
Recenzija
10. 5. 2021
Conventus Cerris - Temna Voda
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija