RECENZIJE

21. 10. 2011
Condemnatio Cristi - Incests
samozaložba, 2011

Domača zasedba Condemnatio Cristi nam je letos ponudila Incests, kontroverzno poimenovani prvenec, ki se v konceptualnem smislu drži raznih tabuiziranih tematik deviantnih škandalov, konkretno predvsem obtožb cerkvene hierarhije od vaškega patra pa do samega božjega namestnika na Zemlji.
Produkcijsko je izdelek profesionalno »poštiman« in polikan, morda še celo preveč, glede na to, da zvrst simfoničnega black metala, ki ga fantje igrajo, še prehitro zveni pretirano čisto in umetno. Ob vsej uporabi klaviatur, semplov in orkestracije bi morda zadeva ob kanček bolj garažnem zvoku pridobila na organskosti in atmosferi.
Kot sem že omenil, pri simfoničnem black metalu obstaja velika past, da klaviature preveč dominirajo v zvoku in zadušijo tisti metalski del. To se sicer pri Condemnatio Cristi na srečo ne zgodi, vendar pa imajo klaviature na nekaterih delih nenavaden, pop oziroma dance pridih, ki se res ne sklada z ostalim. Najbolj moteče je to v komadih Mother's Time in uvodu Gladiatory. Pri tem je potrebno biti pazljiv, sicer lahko zapadeš v podoben komercialen disko metal kot so Semargl z lanskoletnim Ordo Bellictum Satanas. Po drugi strani pa klaviature uspejo pričarati resnično klavstrofobično vzdušje v ambientalnem Holocaustus.
Pri Condemnatio Cristi je pohvalno dejstvo, da kitare ne služijo le kot lenobna žagajoča spremljava klaviaturnim simfonijam, ampak so nam sposobni tekom albuma ponuditi kar nekaj rit brcajočih riffovskih festivalov in meso parajočih solaž, recimo v komadu Vatican, Codex Sacrus in Gladiatory. Najboljši točki albuma pa sta po mojem mnenju Lupus Centuria in Elisium, ki najbolje kombinirata vse elemente Condemnatio Cristi: sta tako hitra in agresivna kot tudi melodična, s simfoničnimi poudarki, primerno vkomponiranimi v strukturo pesmi. Celoten album je tudi precej pester in dinamičen, tako da ostane zanimiv tudi po večih poslušanjih.
Album Incests je podobno kot istoimenska »dejavnost« izkušnja z mešanimi občutki. Načeloma kar divja in prijetna zadeva, a z nekaterimi podrobnostmi, ki pustijo grenak priokus v ustih.

SORODNE VSEBINE:
22. 5. 2013Entropia - Vesper / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Recenzija
3. 9. 2021
Iz ropotarnice: Godkiller - The Rebirth of the Middle Ages (EP)
Recenzija
2. 9. 2021
Secundus - Atrophia
Recenzija
1. 9. 2021
Hellsword - Cold Is the Grave
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana