Na današnji dan
2019
Umre kitarist Richard Brunelle, ki je pri Morbid Angel igral med l. 1985 in 1992
NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 9. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

21. 10. 2013
Darkestrah - Manas
Osmose Productions, 2013

Darkestrah je edini band iz Kirgizistana, ki ga poznam. Ustanovljen je bil davnega leta 1999, pet let kasneje pa je band po dveh demo posnetkih izdal svoj prvenec Sary Oy, ki je pred skorajda desetimi leti vzbudil moje zanimanje za te azijske posebneže. Kljub nekaterim prekinitvam, ko sem nanj za kratek čas »pozabil« in se vmes osredotočil na druge žanre in regije, se je zanimanje obdržalo, večinoma po zaslugi navdušenja nad že omenjenim prvencem. Drugače kot jaz pa band nikoli ni izgubil svojega fokusa: osredotočenost na simfonični black metal s folklornimi primesmi domovine, posredovane skozi dolge in še daljše epske mojstrovine, ostaja še naprej specialiteta banda. V manj kot desetih letih od prvega studijskega albuma so Darkestrah pred letošnjim poletjem svoje poslušalstvo razveselili z že petim albumom, ki nosi naslov Manas.
Manas je ravno dovolj podoben svojim predhodnikom, da poslušalec ve, iz katerega rova prihajajo melanholične in jezne melodije, hkrati pa dovolj različen, da ne prične dolgočasiti po nekaj poslušanjih. Kdor je mnenja (mednje se deloma štejem tudi sam), da je težko vedno znova in znova ustvarjati epske mojstrovine po podobnem receptu, tega bodo Darkestrah po intenzivnem poslušanju relativno hitro prepričali v nasprotno. Band oziroma trojica, kateri sta se po izdaji Manasa pridružila še dva člana, z neznano lahkotnostjo stresa iz rokava eno nalezljivo melodijo za drugo, le-to pa meša z nekompromisno hitrostjo in atmosfero srednjeazijskega visokogorja. Z malo domišljije se neokrnjena narava in njene lepote ter po drugi strani njena krutost in neusmiljenost poslušalcu samodejna rišeta pred duhovnim očesom, ko skozi zvočnike zapiha mrzel gorski veter, ko žalostne kitare vijejo okoli toplega ognja in ko dvoglasen vokal pevke (da, pravilno ste prebrali) kričeče turobno širi svoja sporočila.
»A to še ni vse!«, bi zvenelo reklamno sporočilo. Prav poseben čar in edinstveno atmosfero pa Darkestrah pričarajo z uporabo tradicionalnega glasbila komuza. To je dvo- ali tristrunska lutnja, s katero si band pomaga v vlogi solo instrumenta ali spremljave električnim kitaram. In to že vse od prvega albuma dalje. Vse skupaj in pod črto: nič manj kot odlično!

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana