NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 6. 2020
David Vincent, Joel McIver - I Am Morbid: Ten Lessons Learned From Extreme Metal, Outlaw Country, And The Power Of Self-Determination (knjiga)
Jawbone Press, 2020
Avtorica: Andreja Čuk

David Vincent, rojen 22. aprila 1965, je sodeloval v kar nekaj skupinah, najbolj znan pa je seveda kot pevec ameriške death metal skupine Morbid Angel, ki velja za eno izmed pionirk svojega žanra in ki je prispevala k temu, da je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja Florida (ZDA) postala žarišče death metal glasbe. V knjigi Blood, fire, death: The Swedish Metal Story pa Johannessonova in Jefferson Klingberg navajata, da je distribucija njihovega debitantskega albuma Altars of Madness (1989) na Švedskem razlog, da je to kasneje postala tudi Švedska.

Knjiga je izšla konec februarja letos na 272 straneh, vsebuje slikovni material in je lahkotno branje. Predvsem je opisan razvoj skupine Morbid Angel in nastajanje njihovih albumov, razlogi, zakaj je Vincent skupino kar dvakrat zapustil, dejavnosti, s katerimi se ukvarja poleg glasbenega udejstvovanja, na kratko pa je opisan tudi njegov najnovejši projekt – skupina Vltimas. Avtor vsekakor ne opisuje sočnih podrobnosti iz njegovega ljubezenskega življenja, njegovo plat zgodbe v neki zgodbi ali pripoveduje o poti iz odvisnosti. Knjiga bolj kot kaj drugega spominja na priročnik poljudne psihologije z nasveti za življenje in osebno rast z dodatkom pesniške zbirke. Zgodba je razdeljena na 10 poglavij oziroma lekcij, ki jih je iz določenih obdobij izluščil, zadnje poglavje pa je razdelil še na posamezne teme ter pristavil svoje doživljanje in mnenje o tej. Na koncu vsakega poglavja so navedena besedila pesmi, ki jih je napisal tekom svoje glasbene kariere, k vsaki pa je dodal še kratko obrazložitev in bistvo. Na splošno je avtorjevo pisanje zelo umirjeno, vsaka ovira, ki jo je moral prečkati, pa je osvetljena kot priložnost za rast. Še posebej gre opaziti, da ima avtor o vsaki osebi povedati le dobro, kadar so se odnosi zaključili v neprijetnih okoliščinah, pa to brez podrobnosti vključi zelo diplomatsko.

V knjigi beseda naleti tudi na slovensko skupino Laibach, s katero so Morbid Angel v letu 1994 izdali EP Laibach Remixes in za katero Vincent meni, da je njen vpliv viden tudi pri nemških Rammstein, ki jih, kot je zapisal, brez Laibach ne bi bilo.

Sicer pa bralec izve še, zakaj je avtor pri 16 letih odšel od doma; zakaj je album Abominations of Desolation izšel šele leta 1991, če pa je ta prvo, kar so Morbid Angel posneli; zakaj so očitki, da je album Blessed are the Sick počasnejši od njegovega predhodnika, povsem neupravičeni; kako je prišlo do tega, da so se odločili, da bodo albumi poimenovani po abecednem redu; o odpovedi Richarda Brunella; razloge, zaradi katerih je leta 1996 prvič zapustil Morbid Angel in kako so to izvedeli ostali člani skupine; o delu taksista v Tampi po tem, ko je zapustil skupino; o članstvu v Church of Satan; razloge, zaradi katerih je leta 2015 drugič zapustil Morbid Angel; o I am Morbid, Vltimas, Headcat in ustvarjanju country glasbe; o Dean Demonator bas kitari; in drugo.

David Vincent v knjigi večkrat poudari pomembnost tega, da človek zna gojiti in loviti svojo hrano in je tako pripravljen na izredne razmere. Glede na to, da naj bi knjigo pisal v marcu 2019, in glede na svetovno zdravstveno krizo, ki se je razbohotila v začetku letošnjega leta, pa je avtor v knjigi dokazal tudi nekaj preroških sposobnosti, ko je zapisal: »Ljudje pravijo, da uničujemo planet, vendar za to nimamo zmožnosti. Ko bo mati Zemlja zbolela, bomo šli po poti dinozavrov. Preveč smo samovšečni in to nas bo uničilo. Konec koncev ljudje nismo na vrhu prehranjevalne verige: virusi so.« (op. prevod avtorice)

Znana imena/skupine, omenjena v knjigi: Chuck Schuldiner, Mick Harris in Napalm Death, Bolt Thrower, Carcass, Terrorizer, Entombed, Unleashed, Grave, Sadus, Atheist, Deicide, Obituary, Joan Jett, The Cult, Rob Halford in Judas Priest, Trent Reznor, Gene Simmons in Kiss, Phil Anselmo, Dimebag Darrell in Pantera, Max Cavalera, Soulfly in Sepultura, Sarcofago, Bruce Dickinson, Steve Harris in Iron Maiden, Randy Blythe, Peter Baltes, Paul McCartney, Elliott Rubinson, Tony Iommi in Black Sabbath.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
Recenzija
1. 6. 2021
Vreid - Wild North West
Recenzija
27. 5. 2021
Cannibal Corpse - Violence Unimagined
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2021
27. obletnica KC PEKARNE [1. del]
Pekarna, Maribor
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija