RECENZIJE

8. 12. 2021
Doedsvangr - Serpents ov Old
Debemur Morti Productions, 2021

Doedsvangr je norveško-finska black metal superskupina, ki jo sestavljajo člani zasedb Nordjevel (Doedsadmiral), Sargeist (Shatraug), The Order of Apollyon (BST) in bivši član Tsjuder (AntiChristian). Navedenim imenom primeren je black metal, ki ga je četverica sproducirala za album z naslovom Serpents ov Old.

Serpents ov Old je bandov drugi dolgometražec oziroma drugi glasbeni izdelek nasploh. Ta ponuja slabe tri četrt ure umazanega in surovega black metala stare šole, v katerem ni moč zaznati kakršnih koli trendovskih prijemov. Naznanilo uvodnega komada, ki je hkrati tudi naslovni, jasno sledi tej usmeritvi. Temu primerno se začne album udarno ter hitro in, kar je (vsaj zame) najpomembnejše, dokaj nalezljivo. Z naslednjim komadom As the Rivers Bleed Their Blessings se album nekoliko umiri, v najbolj impozantni obliki pa se izkaže z refrenom, kjer se ena kitara zvokovno loči od do takrat predstavljenih standardov in poleti v visokotonažne višave. Rezultat je nadvse nalezljivo dvoglasje, ki pa se do konca albuma s takšno prepričljivostjo ne ponovi več. Zasedba se v nadaljevanju odloči za bolj heavy in mračen pristop, ki ustvari zadušljivo atmosfero, ki pa me ne prepriča več preveč. Sicer četverica seveda še večkrat stopi na gas, a riffanje zaradi riffanja samega me osebno pusti bolj ali manj ravnodušnega. Do zaključnega komada Poisonous Tides, ki je ironično ravno takšen, kot sem ravnokar opisal. A s svojim monotonim riffom me očitno zadane ravno na pravem mestu, da me premami k ponovnemu poslušanju celotnega ploščka.

Doedsvangr s Serpents ov Old zagotovo ne postavljajo nobenih mejnikov, a kvartet je vseeno ustvaril black metal album, ki v vsej svoji solidnosti premore zadosten ščepec posebnosti, da ga kot poslušalec ne morem kar tako odpraviti z enostavnim zamahom z roko.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor