RECENZIJE

17. 7. 2002
Dream Evil - DragonSlayer
Century Media Records, 2002
Val power metala, ki so ga sprožili Hammerfall, očitno še vedno traja. Dream Evil so najboljši švedski odgovor na to dogajanje. Za kvaliteten prvenec jamči pet izkušenih glasbenikov, samih mojstrov metala: Fredrik Nordström, znani producent in lastnik Fredman Studia (kjer so fantje, jasno da, tudi posneli tole ploščo), Niklas Isfelt, čigar back vokal slišite na prvih dveh Hammerfall albumih, Peter Stalfors, ki je prispeval nekaj komponiranja za Hammerfall prvenec, za bobne je sedel Snovy Shaw (Mercyful Fate, King Diamond), med Švedi pa igra kitaro Grk Gus G., ki je pred tem razgibaval strune pri Mystic Prophecy in Firewind.
Dream Evil igrajo metal, kakršen bi dandanes moral vžgati. In nedvomno tudi je, saj so poskrbeli, da jih tok mainstreama ni potegnil predaleč vase. Tako so power metal preželi z neštetimi elementi, vplivi heavy metala in ponekod dali ostrini prednost pred melodiko. Živahni, spevni in seveda tudi udarni so komadi kot je otvoritveni Killing The Dragon, In Flames You Burn ali pa Kingdom Of The Damned. Pri komadih tega kova vas bodo spreletavali občutki Hammerfal, Stratovarius in celo Europe. Na drugi strani so poskrbeli za še več udarnosti in ostrejše riffe na Save Us, The 7th Day (v navezi s skupinskimi refreni) ter Heavy Metal In The Night. The Chosen Ones je mogočni komad, himna, če hočete, H.M.J. pa je zgrajen po konceptu rock ‘n’ rolla. Na albumu ni izostala niti balada – Losing You vsebuje vse kvalitete dobre, ne osladne balade.
Pritožb čez enoličnost plošče nedvomno ne bo. Prav tako verjetno ni treba omenjati, da si mojstri niso privoščili izdati nedodelanega albuma. DragonSlayer se z lahkoto zavihti tja kamor sodi: v sam vrh letošnjih izdaj in v zbirke metal fanov.

Matija
SORODNE VSEBINE:
27. 5. 2003Dream Evil - Evilized / Recenzije
1. 11. 2006Dream Evil - United / Recenzije
1. 3. 2004Moonspell - The Antidote / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija