RECENZIJE

22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Dark Essence Records, 2021

Endezzma ne sodijo več med najmlajše bande, temu primerno pa je The Archer, Fjord and the Thunder že njihov tretji studijski album oziroma v 15. letih delovanja poleg dveh EP-jev že kar peti studijski izdelek po vrsti. Kljub bolj ali manj številnim kadrovskim menjavam v preteklosti se je zasedba od predhodnega albuma, ki nosi naslov The Arcane Abyss, ustalila in tako v enaki postavi ponudila že drugi dolgometražec. Ta je ponovno zapisan tipičnemu norveškemu black metalu.

Po kratkem uvodu The Awakening se začnejo stvari hitro odvijati. Prvi polnopravni komad albuma The Name of the Night is a Strong Tower se predstavi v glasbeni podobi, ki je značilna za celoten plošček. Čista produkcija se povsem zliva z melodičnim black metalom, ki ga Endezzma mestoma začinijo s kakšnim pankovskim riffom, ki je nekakšna stalnica norveškega black metala, in vesoljskimi melodijami, ki jih je nekoč v band vpeljal danes že pokojni mastermind Trondr Nefas. In to je potem že tudi vse, kar ponuja album z mitološko obarvanim naslovom. Medtem ko je znal Trondr Nefas tvegati in kdaj pa kdaj ponuditi kakšno avantgardno potezo, se drži The Archer, Fjord and the Thunder že preverjenih in potem takem že tudi poznanih prijemov, ki se držijo ustaljenih melodij in ritmov.

Aktualni plošček iz hiše Endezzma zagotovo ne razočara, vsekakor pa tudi ne ponuja nobene svežine ali kar koli drugega, s čimer bi doprinesel k raznolikosti žanra. Kot vrhunec nas na koncu albuma pričaka rockovsko melodično obarvan Arrows of Equilibrium, ki skupaj z zaključkom Closure, nadaljevanjem uvodnega The Awakening, sklene zadnje dejanje in dvigne album stopničko nad povprečje.

SORODNE VSEBINE:
16. 1. 2018Taake - Kong Vinter / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija
26. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
29. 5. 2024
Metallica
Ippodromo Snai La Maura, Milano, Italija
31. 5. 2024
Britof, Jegulja
Dvorana KS Podlubnik - Stara Loka, Škofja Loka