RECENZIJE

22. 2. 2021
Endezzma - The Archer, Fjord and the Thunder
Dark Essence Records, 2021

Endezzma ne sodijo več med najmlajše bande, temu primerno pa je The Archer, Fjord and the Thunder že njihov tretji studijski album oziroma v 15. letih delovanja poleg dveh EP-jev že kar peti studijski izdelek po vrsti. Kljub bolj ali manj številnim kadrovskim menjavam v preteklosti se je zasedba od predhodnega albuma, ki nosi naslov The Arcane Abyss, ustalila in tako v enaki postavi ponudila že drugi dolgometražec. Ta je ponovno zapisan tipičnemu norveškemu black metalu.

Po kratkem uvodu The Awakening se začnejo stvari hitro odvijati. Prvi polnopravni komad albuma The Name of the Night is a Strong Tower se predstavi v glasbeni podobi, ki je značilna za celoten plošček. Čista produkcija se povsem zliva z melodičnim black metalom, ki ga Endezzma mestoma začinijo s kakšnim pankovskim riffom, ki je nekakšna stalnica norveškega black metala, in vesoljskimi melodijami, ki jih je nekoč v band vpeljal danes že pokojni mastermind Trondr Nefas. In to je potem že tudi vse, kar ponuja album z mitološko obarvanim naslovom. Medtem ko je znal Trondr Nefas tvegati in kdaj pa kdaj ponuditi kakšno avantgardno potezo, se drži The Archer, Fjord and the Thunder že preverjenih in potem takem že tudi poznanih prijemov, ki se držijo ustaljenih melodij in ritmov.

Aktualni plošček iz hiše Endezzma zagotovo ne razočara, vsekakor pa tudi ne ponuja nobene svežine ali kar koli drugega, s čimer bi doprinesel k raznolikosti žanra. Kot vrhunec nas na koncu albuma pričaka rockovsko melodično obarvan Arrows of Equilibrium, ki skupaj z zaključkom Closure, nadaljevanjem uvodnega The Awakening, sklene zadnje dejanje in dvigne album stopničko nad povprečje.

SORODNE VSEBINE:
21. 9. 2015The 3rd Attempt - Born in Thorns / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija