NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

6. 7. 2020
F.T.D. / Iritator / Trobec - 3-Way Scum (split)
Debila Records, 2020

Nedavno smo objavili novico: »Trije mladi slovenski grindcore bandi so se odločili za sodelovanje, rezultat tega pa je split izdaja z naslovom 3-Way Scum. Split je bil izdan v mesecu maju na kaseti preko založbe Debila Records. Žanrsko gre za grindcore, mincecore in noisecore, v katerem je razviden vpliv d-beata in crusta. Gre pa za popolnoma D.I.Y. produkcijo, pri čemer so Iritator prispevali live posnetek s koncerta v mariborskem klubu MC Pekarna, ki se je odvil 26. aprila 2019, medtem ko je band pred dnevi izdal EP Drek! s skorajda identično playlisto.«
 
Upam, da mi ne zamerite, da sem si sposodil lastno besedilo, a zakaj bi po nepotrebnem odkrival toplo vodo s pristranskostmi. Konec koncev je v tem duhu tudi nastala recenzirana split izdaja, ki ponuja 20 komadov v nekaj več kot 28 minutah. Balasta ta torej ne ponuja? Ne in ja. Kako to mislim? Pa saj veste, da pravi grinderji ne znajo napisati uvoda v komad, zato si jih ves čas izposojajo od drugod. Tokrat med drugim tudi refren romantične balade Tonight's The Night večnega lomilca ženskih src Roda Stewarta v komadu Beat the Bitches od Trobcev.

Jasno je torej, da F.T.D. a.k.a. Facial Tissue Dispenser iz Postojne, Iritator iz Maribora in Trobec iz Jesenic niso prišli pridigat z globokimi sporočili ali komur koli pojasnjevati kar koli drugega kot življenjsko filozofijo »seks, alk & grind«. O tem zagotovo pričajo naslovi komadov, kot so Adam in Čreva (F.T.D.), Fingering Your Mom up the Bum (Iritator) ali Pohujšanje v hribovju Polhograjskem (Trobec), poleg omenjenega inserta balade pa še inserti iz grozljivk ali drugih filmov ustvarjajo ustrezno vzdušje, medtem ko Iritator s svojim posnetkom v živo še s komičnimi nagovori začinijo svojo glasbo.

Nezgrešljiva skupna točka vsem trem bandom je torej grindcore, ki pa je pri vsakem bandu malo drugačen. Mojemu okusu najbolj ustrezajo F.T.D., ki so prispevali 4 komade, od tega priredbo Drilling For Brains ameriških Mortician. Če sta že Američana bolj ali manj pokopala svoj band, me nič ne moti, če približek njune mešanice brutalnega death metala in grindcora prihaja iz Slovenije.

Iritator znajo pritegniti kot največji zabavljači (Atmospheric Black Metal is Gay so is Your Makeup) recenzirane izdaje, ki uporabljajo dosti pank (priredba slavnega GG Allina Bite it you Scum zagotovo izpolni svoj namen) in polka ritmov, se poigravajo z različnimi vokalnimi imitacijami, pa tudi njihovi sampli so najbolj smešni. Kakšnega poslušalca pa bo morda celo pritegnil ščepec noisa.

No, in tako smo že tudi prišli do zadnjega banda, in sicer Trobec, ki zvenijo v mojih ušesih nekoliko manj »kompaktni«. Medtem ko je rdeča nit pri Iritatorjih in F.T.D. dosti ožje izoblikovana, se Trobec gibljejo nekje med veselimi »pankish« zabavljači in okrutnimi brutalci. Za vsakega nekaj torej!

SORODNE VSEBINE:
5. 8. 2020Iritator - Drek! / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
Recenzija
1. 6. 2021
Vreid - Wild North West
Recenzija
27. 5. 2021
Cannibal Corpse - Violence Unimagined
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2021
27. obletnica KC PEKARNE [1. del]
Pekarna, Maribor
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija