RECENZIJE

6. 7. 2020
F.T.D. / Iritator / Trobec - 3-Way Scum (split)
Debila Records, 2020

Nedavno smo objavili novico: »Trije mladi slovenski grindcore bandi so se odločili za sodelovanje, rezultat tega pa je split izdaja z naslovom 3-Way Scum. Split je bil izdan v mesecu maju na kaseti preko založbe Debila Records. Žanrsko gre za grindcore, mincecore in noisecore, v katerem je razviden vpliv d-beata in crusta. Gre pa za popolnoma D.I.Y. produkcijo, pri čemer so Iritator prispevali live posnetek s koncerta v mariborskem klubu MC Pekarna, ki se je odvil 26. aprila 2019, medtem ko je band pred dnevi izdal EP Drek! s skorajda identično playlisto.«
 
Upam, da mi ne zamerite, da sem si sposodil lastno besedilo, a zakaj bi po nepotrebnem odkrival toplo vodo s pristranskostmi. Konec koncev je v tem duhu tudi nastala recenzirana split izdaja, ki ponuja 20 komadov v nekaj več kot 28 minutah. Balasta ta torej ne ponuja? Ne in ja. Kako to mislim? Pa saj veste, da pravi grinderji ne znajo napisati uvoda v komad, zato si jih ves čas izposojajo od drugod. Tokrat med drugim tudi refren romantične balade Tonight's The Night večnega lomilca ženskih src Roda Stewarta v komadu Beat the Bitches od Trobcev.

Jasno je torej, da F.T.D. a.k.a. Facial Tissue Dispenser iz Postojne, Iritator iz Maribora in Trobec iz Jesenic niso prišli pridigat z globokimi sporočili ali komur koli pojasnjevati kar koli drugega kot življenjsko filozofijo »seks, alk & grind«. O tem zagotovo pričajo naslovi komadov, kot so Adam in Čreva (F.T.D.), Fingering Your Mom up the Bum (Iritator) ali Pohujšanje v hribovju Polhograjskem (Trobec), poleg omenjenega inserta balade pa še inserti iz grozljivk ali drugih filmov ustvarjajo ustrezno vzdušje, medtem ko Iritator s svojim posnetkom v živo še s komičnimi nagovori začinijo svojo glasbo.

Nezgrešljiva skupna točka vsem trem bandom je torej grindcore, ki pa je pri vsakem bandu malo drugačen. Mojemu okusu najbolj ustrezajo F.T.D., ki so prispevali 4 komade, od tega priredbo Drilling For Brains ameriških Mortician. Če sta že Američana bolj ali manj pokopala svoj band, me nič ne moti, če približek njune mešanice brutalnega death metala in grindcora prihaja iz Slovenije.

Iritator znajo pritegniti kot največji zabavljači (Atmospheric Black Metal is Gay so is Your Makeup) recenzirane izdaje, ki uporabljajo dosti pank (priredba slavnega GG Allina Bite it you Scum zagotovo izpolni svoj namen) in polka ritmov, se poigravajo z različnimi vokalnimi imitacijami, pa tudi njihovi sampli so najbolj smešni. Kakšnega poslušalca pa bo morda celo pritegnil ščepec noisa.

No, in tako smo že tudi prišli do zadnjega banda, in sicer Trobec, ki zvenijo v mojih ušesih nekoliko manj »kompaktni«. Medtem ko je rdeča nit pri Iritatorjih in F.T.D. dosti ožje izoblikovana, se Trobec gibljejo nekje med veselimi »pankish« zabavljači in okrutnimi brutalci. Za vsakega nekaj torej!

SORODNE VSEBINE:
24. 1. 2021Iritator / Vulvathrone / Galerija
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija