RECENZIJE

30. 7. 2021
Fulci - Exhumed Information
Time to Kill Records, 2021

Ah, Italija: pizza, pasta in … Grozljivke! Italijanska šola groze je namreč razpoznavna in cenjena po celem svetu. Dovolj je pomisliti na mojstre, ki nam že 50 let ježijo dlake, kot so na primer Dario Argento, Mario Bava in nenazadnje tudi Lucio Fulci. Filmi slednjega so prava mešanica krvi in psihološkega strahu, tako da danes veljajo za kultne. Tovrstne atmosfere in razpoloženja lahko najdemo tudi v glasbi banda Fulci.

Italijanska zasedba, ki je aktivna od leta 2014, je v prejšnjih letih že izdala dva dolgometražna albuma, vsak vezan na različne grozljivke italijanskega režiserja. Med izdajami pa je skupina aktivno igrala po Evropi in ZDA. Tako kot prejšnja albuma Opening the Hell Gates in Tropical Sun je tudi Exhumed Information vezan na filme, točneje Voices From Beyond. Glasba zasedbe je soliden brutalen death metal, v ključu »old school«, ki je glasbeno soroden projektom, kot so Incantation, zgodnji Cannibal Corpse, Necrophagia in seveda Mortician. Črpanje navdiha iz grozljivk je danes že skoraj stereotipno, a hkrati tudi vsekakor učinkovito in daje svoje sadove, čeprav posreduje včasih vtis pomanjkanja originalnosti. V tem smislu je tudi Exhumed Information kakovosten death metal album: surov, brutalen, s pravo dozo »mletja« in temačnih atmosfer med enim filmskim vzorcem in drugim, a deluje vsekakor kot nekaj že slišanega in morda ne dovolj originalnega. Filmskih vzorcev in glasb je morda preveč, saj zavzemajo ti skoraj polovico trajanja celotnega albuma, kar lahko izpade skoraj kot parodija.

Zadrega mladih skupin, ki se lotijo odkrivanja »old school« zvrsti, leži namreč prav v dejstvu, da uporabljajo in oponašajo glasbena in slogovna sredstva, ki jih je ostali del scene že širno preiskal in preizkusil, rezultati pa so posledično preveč klišejski. Prav v tej točki je največja težava pri ustvarjanju kakovostnega albuma v okvirih določenih zvrsti: iskanje ravnotežja med lastnimi izraznimi sredstvi skupin in uporabo že »kanoniziranih«. Žal so v tem slučaju Fulci, ki so vsekakor odlična skupina, pretiravali s kanoniziranimi sredstvi, rezultat pa je v najboljšem primeru splošen, brez osebnosti.

SORODNE VSEBINE:
7. 4. 2021Qwälen z drugim videospotom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana