RECENZIJE

30. 7. 2021
Fulci - Exhumed Information
Time to Kill Records, 2021

Ah, Italija: pizza, pasta in … Grozljivke! Italijanska šola groze je namreč razpoznavna in cenjena po celem svetu. Dovolj je pomisliti na mojstre, ki nam že 50 let ježijo dlake, kot so na primer Dario Argento, Mario Bava in nenazadnje tudi Lucio Fulci. Filmi slednjega so prava mešanica krvi in psihološkega strahu, tako da danes veljajo za kultne. Tovrstne atmosfere in razpoloženja lahko najdemo tudi v glasbi banda Fulci.

Italijanska zasedba, ki je aktivna od leta 2014, je v prejšnjih letih že izdala dva dolgometražna albuma, vsak vezan na različne grozljivke italijanskega režiserja. Med izdajami pa je skupina aktivno igrala po Evropi in ZDA. Tako kot prejšnja albuma Opening the Hell Gates in Tropical Sun je tudi Exhumed Information vezan na filme, točneje Voices From Beyond. Glasba zasedbe je soliden brutalen death metal, v ključu »old school«, ki je glasbeno soroden projektom, kot so Incantation, zgodnji Cannibal Corpse, Necrophagia in seveda Mortician. Črpanje navdiha iz grozljivk je danes že skoraj stereotipno, a hkrati tudi vsekakor učinkovito in daje svoje sadove, čeprav posreduje včasih vtis pomanjkanja originalnosti. V tem smislu je tudi Exhumed Information kakovosten death metal album: surov, brutalen, s pravo dozo »mletja« in temačnih atmosfer med enim filmskim vzorcem in drugim, a deluje vsekakor kot nekaj že slišanega in morda ne dovolj originalnega. Filmskih vzorcev in glasb je morda preveč, saj zavzemajo ti skoraj polovico trajanja celotnega albuma, kar lahko izpade skoraj kot parodija.

Zadrega mladih skupin, ki se lotijo odkrivanja »old school« zvrsti, leži namreč prav v dejstvu, da uporabljajo in oponašajo glasbena in slogovna sredstva, ki jih je ostali del scene že širno preiskal in preizkusil, rezultati pa so posledično preveč klišejski. Prav v tej točki je največja težava pri ustvarjanju kakovostnega albuma v okvirih določenih zvrsti: iskanje ravnotežja med lastnimi izraznimi sredstvi skupin in uporabo že »kanoniziranih«. Žal so v tem slučaju Fulci, ki so vsekakor odlična skupina, pretiravali s kanoniziranimi sredstvi, rezultat pa je v najboljšem primeru splošen, brez osebnosti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
9. 8. 2022
Eruption - Tellurian Rupture
Recenzija
8. 8. 2022
Amon Amarth - The Great Heathen Army
Recenzija
5. 8. 2022
Iz ropotarnice: Kreator - Renewal
Recenzija
4. 8. 2022
Satyricon - Satyricon & Munch
Recenzija
3. 8. 2022
Civil War - Invaders
Recenzija
2. 8. 2022
Khold - Svartsyn
Recenzija
28. 7. 2022
Alestorm - Seventh Rum of a Seventh Rum
Recenzija
26. 7. 2022
Dust Collector - Cum Together (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
10. 8. 2022
Kamfest: Shining
Kreativna četrt Barutana, Kamnik
12. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022
Štuk, Maribor
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Vigilance, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji