RECENZIJE

13. 3. 2013
Gamma Ray - Skeletons & Majesties Live (DVD)
Eagle Music, 2012

Gamma Ray so institucija nemškega metala, ki nikoli ni prešla meje »sredine«. Nikoli niso bili mali, nikoli zares veliki. Glavna točka banda je Kai Hansen, rdečelasi severnonemški kitarist in pevec, utemeljitelj melodične šole nemškega heavy metala (ki so ga nekateri poimenovali »evropski power metal«, Helloween, Kaiev osnovni band, pa so bili leta 1987 s strani angleških medijev klasificirani celo kot thrash metal band), je po razkolu in »I Want Out situaciji« v Helloween sestavil ekipo z znanim Ralfom Scheepersom (ki trenutno poje v Primal Fear) in na začetku devetdesetih napovedal močno desetletje, v katerem se Gamma Ray nikakor niso izneverili fanom heavy metala. Njihove največje klasike so nastale prav v teh letih (Land Of The Free, Powerplant, Somewhere Out In Space), naslovnice jim je kreiral Derek Riggs (legendarni ilustrator in kreator maskote Eddieja za še legendarnejše Iron Maiden), Kai pa je nazorno pokazal, zakaj ga častijo vsi mlajši nemški bandi (Blind Guardian je pravzaprav postavil na zemljevid, ko jim je »pomagal« v več studijskih situacijah konec osemdesetih, najbolj očitno s posojo glasu v dveh izmed petih njihovih največjih klasik, ko je odpel verze v Valhalla in Lost In The Twilight Hall). Čemu tako dolg uvod, se sprašujete? Ker si ga Kai Hansen zasluži.
Gamma Ray so se na novem DVD-ju odločili za malce drugačen pristop. Po izdaji EP-ja Skeletons & Majesties so v set vključili par presenečenj, eno izmed večjih pa sta bili akustični izvedbi dveh klasik, Send Me A Sign ter Rebellion In A Dreamland. Koncert energično odpre rušilec Anywhere In The Galaxy, ki bo odprl tudi nastop v Ljubljani. Uigrane kombinacije obeh virtuozov, Hansna in Henja Richterja, so balzam za ušesa, nezgrešljiva dvoglasja in odlični riffingi pa so samoumevni. Dokaj zadržana švicarska publika v legendarni dvorani Z7 je edina relativno slaba točka koncerta. Najbolj se razživi ob odrski pojavi Michaela Kiskeja, Hansnovega kolega iz Helloween (in po novem tudi Unisonic), ko se ta pri treh komadih pridruži bandu, največji odziv pa doživi klasika Future World, ki je s filigransko natančnostjo izvedena na najvišjem nivoju. Odličen testament preteklosti Gamma Ray, band pa si pozorno oglejte v Ljubljani v kombinaciji s Helloween.
Kaj poreči? Kai Hansen je bog nemškega metala. Te besede je pred več kot 20 leti izrekel Hansi Kürsch in kdo smo mi, da mu bomo ugovarjali? Je že vedel, kaj govori.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 10. 2021
The European Siege 2021: Arch Enemy, Behemoth, Carcass, Unto Others
Gasometer, Dunaj Avstrija
21. 10. 2021
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
21. 10. 2021
KoD: Carnifliate, Morana, Sovrag
Orto Bar, Ljubljana
22. 10. 2021
Britof, The Canyon Observer, Teodore
Orto Bar, Ljubljana
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana