RECENZIJE

3. 3. 2014
Ghost - If You Have Ghost (EP)
Republic Records, 2013
Avtorica: Nadja Kolmanič

Po dveh izdanih albumih je skupina Ghost pred nekaj meseci izdala še svoj prvi EP. Na njem se nahaja pet pesmi, od katerih so štiri priredbe različnih ne-metalskih skupin ter koncertni posnetek pesmi Secular Haze.
Zasedba že od svojega začetka deli metalsko publiko, saj mnogi menijo, da gre za preveč rockovsko skupino. Vendar pa je ob takih trditvah nemogoče zanikati viden vpliv, ki so ga na njih imele skupine, kot je npr. Mercyful Fate, ter sodeč po tem izdelku tudi originalni izvajalci izbranih priredb. Številni poslušalci, ki so sicer sprejeli njihovo prvo izdajo Opus Eponymous, pa so na drugi album Infestissumam gledali z neodobravanjem, saj je na njem morda res najti preveč melodičnosti in stremenja k mainstreamu. Ta namen do neke mere nakažejo tudi z EP izdelkom, kjer so priredbe skupin ABBA, Depeche Mode, Army of Lovers in Rockyja Ericksona, kot producent in gost pri nekaterih pesmih pa se je podpisal Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters). Čeprav gre za priredbe, te v preobleki Ghost zvenijo zelo prepričljivo, saj je njihova zvokovna podoba dopolnjena z značilnimi klaviaturami in čutnim, šepetajočim vokalom. Predvsem priredbi Crucified in Waiting for the Night zvenita zelo prepričljivo, kot da se je pod njiju kot avtor podpisala kar skupina sama.
Kadar se skupine odločijo za izdaje priredb, gre najpogosteje ali za zadetek v polno ali popolnoma zgrešeno potezo - Ghost so to nalogo po mojem opravili več kot solidno, zato si izdani EP zagotovo zasluži mesto v zbirki plošč poslušalcev banda, za ostale »true« metalce pa bo verjetno ostal spregledan in pozabljen.

SORODNE VSEBINE:
23. 8. 2019Metallica / Ghost / Bokassa / Reportaže
11. 8. 2015Ghost / Novice
27. 7. 2015Ghost / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 10. 2021
KoD: Smrt, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
30. 10. 2021
Graveyhard, Terminal Disease
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana