RECENZIJE

26. 10. 2015
Ghost - Meliora
Loma Vista Recordings, 2015

Ime Ghost se je nevidno in neslišno kar nekaj let gibalo v moji neposredni bližini, a ker so bili moji čuti premalo senzibilni, je trajalo kar dva celovečerca in en EP, da sem zavedno zaznal bandove viže. In takrat me je band dobesedno odpihnil s svojo originalnostjo, ki se razprostira od zvoka, preko koncepta in imidža do glasbe same. Kajti šesterici iz Švedske uspeva, da je kreativna in izvirna na tako zelo širokem glasbenem področju, da je mogoče band hkrati pripisati najbolj komercialnemu mainstreamu, kot tudi tistim bolj obrobnim žanrom metal in rock glasbe.
Tako je bilo s prvim albumom in tako je tudi z najnovejšim, ki nosi naslov Meliora. Ko zazvenijo prve melodije uvodnega komada Spirit, vsak poznavalec zasedbe takoj ve, za koga gre. Hkrati pa so Švedi dovolj raznoliki, da jim ni moč očitati pomanjkanja ali kopiranja idej. Vendar je potrebnega kar nekaj poglobljenega poslušanja, da pride poslušalec do te točke, kakor smo to že vajeni od drugih večjih bandov svetovne glasbene scene, ki so nekoč razvili svoj slog in se ga držijo še po tridesetih letih in več igranja. Ghost so seveda mlajši, le bandi, ki bi jih lahko šteli med njihove vzornike, na primer Mercyful Fate, Pentagram ali Alice Cooper, se lahko pohvalijo z dotično starostjo. A to pri recenziranem bandu sploh ne moti, saj je ta z modernim pristopom in izkušnjami dolgih let razvoja glasbene scene našel svojo nišo, ki s komadi, kot so recimo že omenjeni Spirit, He Is, Majesty ali Deus in Absentia, utrjuje položaj na že pridobljenem teritoriju, medtem ko s komadi, kot so From the Pinnacle to the Pit, Cirice ali Mummy Dust, vnaša potrebno in želeno svežino in tako z Melioro orje ledino in usvaja nova ozemlja.
Meliora mi po eni strani predvsem po zaslugi temačnih in globokih ritmov že naštetih From the Pinnacle to the Pit, Cirice ali Mummy Dust zveni še bolj hudičevo in zlovešče, medtem ko po drugi strani zmeraj nežen in kot solza čist vokal Pape Emeritusa III v kombinaciji z orglami in klavirjem ustvarja baladno protiutež, ki razvije svoj vrhunec v komadu He Is.
Jaz sem torej nad albumom zagotovo navdušen in ne vidim razloga, zakaj bi ga morali zavračati že prepričani sledilci zasedbe.

SORODNE VSEBINE:
15. 9. 2015Ghost / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 10. 2021
KoD: Smrt, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
30. 10. 2021
Graveyhard, Terminal Disease
Dvorana Gustaf Pekarna, Maribor
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana