RECENZIJE

2. 12. 2021
Gutalax - The Shitpendables
Rotten Roll Rex, 2021

Gutalax so že nekaj let nekakšni ambasadorji goregrinda, med prvimi skupinami, ki jih pokažem nekomu, ki se na to zanimivo podzvrst ne spozna. Delni razlog je nedvomno javna prezentacija skupine, ki prepeva o dreku na humorističen način in s številnimi besednimi igrami, ki pa se jih da razbrati le z naslovov in njenimi nastopi v živo, predvsem na koncertih in večjih festivalih, kjer so nastopi pogosto prave zabave. Pa vendar se za imenom Gutalax skriva tudi nekaj več: sama glasba je sestavljena iz skoraj plesnih, polka delov in brutalnejših blastov in breakdownov, ki pa zaradi vesel(ljašk)ega značaja ne delujejo »težko«, kot bi lahko rekli za glasbo določenih drugih skupin.

The Shitpendables sestavlja 15 pesmi v 33 minutah, ki minejo skoraj prehitro. Glasbo, kot je že ustaljena praksa, uvajajo različni posneti introti z demencialno vsebino. Vse skupaj je podano v čisti produkciji, kjer je vsak instrument popolnoma razločen, kar ni prav pogosta izbira v tej zvrsti, a se zdi tu popolnoma premišljena in učinkovita. Na plošči na treh pesmih nastopijo tudi gostje, to so češki horrorcore projekt Sodoma Gomora (v pesmi Duch Sratý), češki pevec Roman Vician (v pesmi Ass My Kiss) ter pevec Benighted Julien Trochan (v Backdoor Boys). Poleg sodelovanj je v The Shitpendables zanimiva tudi pogostejša uporaba vokalnega pitch shifterja, efekta, ki je tudi v goregrindu (Rompeprop, Oxidized Razor, Last Days of Humanity) pogosto uporabljen, saj lahko zniža frekvenco glasu. Istočasno pa se Gutalax kot vedno poslužujejo vokala, ki bi mu lahko rekli bolj ustvarjanje zvokov kot petje, kar daje njihovi glasbi značilno gnusno privlačnost. Zadnja pesem, Dislocated Purple Stoma, je priredba in poklon nizozemski skupini Rompeprop (med drugim močni pristaši pitch shifterja, ki pa v tej pesmi ni uporabljen), ki sodi med utemeljitelje zvrsti in s katerimi so Gutalax večkrat delili oder. Z The Shitpendables so Čehi ustvarili album, ki je zmožen privleči pozornost poslušalca in jo obdržati skozi svojo celotno dolžino.

Skupina je bila večkrat deležna polemik, češ, da je njihova glasba preveč lahka in nekakšna komercializacija grinda kot zvrsti, čeprav je treba priznati, da je potrebnega precej talenta, da se tovrstno glasbo približa tako širokemu občinstvu, poleg tega pa ni bil to prvotni cilj banda. Njihova glasba je manifest čistega hedonizma in želje po zabavi ljudi s specifičnim estetskim okusom in smislom za humor. Prav ta specifična usmerjenost je skupini v zadnjih letih prinesla priznanje in slavo, ki ju je deležna danes, k čemur je pripomoglo verjetno poreklo skupine, saj je na Češkem grind z vsemi podzvrstmi zelo popularen. V 12 letih obstoja so Gutalax pokazali, da kljub vsemu sodijo med večja imena na sceni, svojo pozicijo pa so z The Shitpendables samo še utrdili.

SORODNE VSEBINE:
2. 8. 2017Metaldays 2017, 3. dan / Reportaže
8. 9. 2015Gutalax - Shit Happens / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor