RECENZIJE

13. 12. 2013
Heaven Shall Burn - Veto
Century Media, 2013

Na ta band sem zadnje čase čisto pozabil, čeprav se še danes spomnjam nenormalnega zida smrti na Wacknu 2011 - celo nemetalski osebki, prisotni med našo ekipo, so čupali. A tako je, ko je »na trgu« toliko dobre ponudbe, da ti preprosto tu in tam kakšna uide. Še malo teorije za tiste, ki Heaven Shall Burn (še) ne poznate: melodičen death metal/deathcore iz Nemčije, za sabo imajo že sedem studijskih albumov. Navdih za ime so dobili pri albumu Heaven Shall Burn...When We Are Gathered (Marduk).
Nebesa po njihovem mnenju predstavljajo lažni raj, ki si ga ljudje ustvarjamo na Zemlji. Mnogo ljudi si zatiska oči, da ne vidi resnice. In to vse mora zgoreti. Besedila na vseh albumih so povezana s predvsem socialno nepravičnostjo. Naslovnica zdaj že ne več tako svežega albuma Veto prikazuje golo žensko z imenom Godiva (kar pomeni »dar Boga«) na konju. Legenda pravi, da je bila Godiva plemkinja iz enajstega stoletja, ki je jezdila gola po mestu Coventry. Protestirala je proti visoki obdavčitvi ljudi, ki jo je predlagal njen mož. Njej na čast je spisano besedilo prve pesmi albuma, Godiva. Socialni boj se seveda bije še naprej, npr. besedila pesmi Hunters Will be Hunted, Die Stürme Rufen Dich in Land of the Upright Ones govorijo o tem, kako bodo zatirani zatrli zatiralce.
Glasba dopolnjuje besedila (ali obratno). Agresija je pravi izraz. Ni pesmi, ki v človeku ne bi vzbudila uporniškega duha. Značilni vokali, ki bi jih lahko označili z »zverinski«, vlivajo strah in grozo nepravičnim. Dvojna pedalka ne utihne, kot ne utihne strojnica med bitko. A to ne pomeni monotonih ritmov. Nizko uglašene kitare pa dajo tisi »poden«, da glasba doseže, kako naj rečem... drobovje? Samoumevno je, da le s surovo jezo ne dosežeš zmage, pravi bojevnik mora biti predvsem zbran in imeti pred sabo jasen cilj. Občutek »cilja« dajejo glasbi melodični deli, počasni, čisti uvodi in spevni refreni (recimo temu tako). Tudi kakšen dober čustven solo ni izvzet - Beyond Redemption. Melodične komponente se slišijo recimo kot zelo, zelo hitri In Flames. Pridih modernih zvokov (metalcore/deathcore) in sledi thrasha pa vse skupaj še dodano začinijo, da zveni tako... njim podobno. Razen dveh pesmi, in sicer Valhalla (priredba Blind Guardian) in European Super State (priredba Killing Joke).
Kot že prej omenjeno, Heaven Shall Burn so zelo dober band, to doživiš šele, kadar si na njihovem koncertu v Nemčiji, njihovem domačem terenu. Iz dobro vzgojene publike jim vedno uspe ustvariti razjarjeno drhal. Vedno. Na Wikipediji sem prebral, da so vsi člani Heaven Shall Burn vegetarijanci. Ne vem, zakaj je ta podatek sploh omenjen, saj nima nobene povezave z glasbo, ki je vse prej kot umirjena. Sami presodite, ali je agresivna glasba posledica prehrane; jeza zaradi lakote/pomanjkanja ali sovraštvo do rastlinskega sveta? Naslov albuma mi tukaj pride še kako prav, saj nočem užaliti nobene strani in bom zato uporabil veto. V bistvu odgovor na to vprašanje sploh ni pomemben, glavno da seka!

SORODNE VSEBINE:
16. 9. 2010Asphyx - Live Death Doom / Recenzije
19. 11. 2020Dark Tranquillity - Moment / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 10. 2021
The European Siege 2021: Arch Enemy, Behemoth, Carcass, Unto Others
Gasometer, Dunaj Avstrija
21. 10. 2021
Siderean, Ensanguinate, Razvalina, Nefarious Vermin
Gala Hala, Metelkova, Ljubljana
21. 10. 2021
KoD: Carnifliate, Morana, Sovrag
Orto Bar, Ljubljana
22. 10. 2021
Britof, The Canyon Observer, Teodore
Orto Bar, Ljubljana
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Løben
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana