Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

23. 11. 2022
Hei’an - imago
samozaložba, 2022

Na domačo sceno prihaja nov projekt progresivnega metala Hei’an. Prvi album imago, o katerem bo na tem mestu tekla beseda, bo izšel ta petek. Band je začel kot solo projekt glasbenika Matica Blagoniča, ki je do danes prerasel v štiričlanski band. Matic Blagonič je prevzel vlogo kitarista in vokalista, nakar so se pridružili še Matevž Počič (kitara), Peter Smrdel (bas) in Gaj Bostič (bobni). Stilsko se uvrščajo v post progresivni metal, znotraj katerega v zelo sodobnem slogu odlično vsiljujejo agresivne poteze v evokativne in ambientalne melodije. Navdihujejo jih znana imena, kot so Alcest, Leprous ali Together To The Stars.

imago je konceptualni album, ki opisuje borbo človeka s svojimi travmami in demoni. Gre torej za potovanje skozi notranji pekel posameznika, kar najbolje uprizarja pesem inferno, druga na albumu, za katero je vokale prispeval tudi Oəlka (tj. Aljaž Novak iz Malorshige). Oəlka si je pred leti tudi zamislil ime Hei’an. Izraz izvira iz kitajščine, v prevodu pa pomeni tema/temačen, ravno tako kot glasbena atmosfera, ki jo ustvarjajo pesmi tega projekta. Toda vrnimo se h komadu inferno. Preko devetminutni komad opisuje potovanje v najbolj temačne predele človeške notranjosti, mimo osebnih travm in spopadanje z negativnimi čustvi. Ta čustva lahko večkrat močno otežijo življenje do točke, ko človek vidi izhod le še v večnem spancu. Hrepenenje po svobodi, mišljeno kot izhod iz osebnega pekla, močno obdaja celotno pesem. Besedila na albumu so temeljito premišljena, nekatera so nekoliko daljša, druga pa, kot na primer pri pesmi shut my eyes, izredno kratka in prepuščajo domišljiji poslušalca, da opravi delo evokativnosti in sinestezije.

Pred pesmijo inferno se nahaja še krajša, niti triminutna uvodna semita tenebraum, v kateri na podlagi disonantno zveneče kitare skrivnosten glas citira napis, ki stoji na vratih pekla Dantejeve Divine Commedije. Dodatna zanimivost albuma so še ostali gostje. Pri pesmi dreamer je na primer sodeloval Joe Buras, vokalist banda Born of Osiris, sodelovala pa sta tudi domača umetnika Matic Štemberger pri komadu time to go in Gregor Strasbergar (Štras) iz poznane zasedbe MRFY pri komadu preteklost. Poleg komada preteklost najdemo na albumu še dva (ko te ni in ne iščem več besed) z besedilom v slovenskem jeziku, vsi trije pa se nahajajo na koncu albuma.

Pred temi pesmimi pa je še naslovna pesem imago, ki zaključi glavni del albuma. Beseda imago označuje zadnjo fazo metamorfoze žuželk, torej njihovega razvoja in rasti. Ko gredo gosenice skozi to fazo, se iz »težavne preteklosti« prerodijo v svobodne in mnogobarvne metulje. Blagonič razloži, da gre za metaforo poti skozi osebne stiske do točke, ko kot metulj na naslovnici albuma razširimo krila in nadaljujemo pot močnejši, boljši in bolj povezani z notranjostjo kot prej. Vendar tako kot metulj na naslovnici albuma, katerega krila so rahlo poškodovana, nikoli ne moremo popolnoma pozabiti ali izbrisati vsega. Ključ je ravno v temu, da travme sprejmemo, jih razumemo in se iz njih nekaj naučimo. Ravno to je pot, da postanemo »metulji«, polni ljubezni in življenja.

Album je gotovo namenjen poslušalcem, ki iščejo globlje pomene v pesmih, in tistim, ki bi  radi z mislijo tavali v neraziskane svetove. Jasno je, da je bilo vloženega veliko truda, medtem ko Blagonič v zahvalah fizične kopije albuma priznava, da je bila ena od pesmi, ki je bila vključena na album imago, napisana pred 6 leti. Fizična kopija albuma še nekoliko popestri potovanje z izjemno grafiko, ki še bolj pripomore k evokativnosti samih komadov. Hei’an so z albumom imago odlično predstavili svojo usmerjenost in ustvarjalnost, ki je očitno v polnem zagonu. Večino Blagoničevih pesmi iz časa, ko je bil to le še solo projekt, namreč ni bilo vključenih na imago, na zalogi je še veliko materiala in mi se že neučakano pripravljamo slediti napredovanju banda, ki ima potencial pisati novo zgodbo o uspehu.

SORODNE VSEBINE:
28. 11. 2022Hei'An posneli video za noises / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper