Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

2. 12. 2022
Heilung - Drif
Season Of Mist, 2022
Avtorica: Tina Urek

Zunaj dežuje. Sivina in megla prekrivata staro plemensko vas, v osrednjem hofu se začenja »drif«. Ritual, zborovanje, ki ga vodijo Maria Franz, Kai Uwe Faust in Christopher Juul. Heilung. Zadnja ladja je priplula v pristan, ko se zaslišijo donenje bobnov in kriki žrtvovane duše.

Za uvod izberejo napev Asja, ki odganja vse slabo in kliče po ljubezni. Vibrato in grleno petje tresejo v meditativno stanje, ki ga dodatno stopnjujejo še stara godala in nežni Marijin vokal. Čas je, da zapremo oči in odplujemo stran. Prepustite se zvokom in začnite z energetskim čiščenjem. Komad Anoana, ki ga je trio predstavil že pred nekaj časa in zanj posnel tudi odlični videospot, vse poveže z nordijskimi predniki. V dvorani zadoni, klic divjine oziroma »kulning« je poklical še vse ostale duše, da zasanjajo in odplujejo med bogove, prednike, v naravo. Prišel je čas. Zasliši se krokarjev krik, donenje roga, vračevo kričanje in udrihanje po bobnih. Tenet. Tale »palindrom«* je res posebno, močno potovanje. Maria in Kai Uwe nas nagovarjata in vlečeta v daljave v latinščini in v starih nordijskih ter germanskih jezikih. Potovanje traja skoraj 15 minut in dobro vas bo pretreslo. Viharno je. In še zmeraj dežuje. Okoli gejzirjev leti kopica krokarjev. Smo nekje daleč. Bojišče. Vojna. Mimo se sprehodijo bojevniki. Urbani. Njihov jezik je latinščina. Svoj čas izprosi bojevnik, ki pove svojo zgodbo. Zgodbo o bitki med Rimljani in Kelti v daljni Galiji. Keltentrauer. Mož, proti možu. Keltom ni uspelo. Umrli so, do zadnjega. Rimski zid je bil premočan.Maria zapoje pesem, ki nas bo očistila. Nesso. Stopimo v morje in se prepustimo toku. Čas je, da se rešimo bolezni, demonov … Nam bo uspelo? Čas je, da nam Heilung predstavijo sago o Bosu – Buslas Bann. Busla je prišla Bosu na pomoč. Kralju Heringrju se zoperstavi z uganko. Ta skriva imena šestih bojevnikov. Heilung nam jo predstavijo v obliki blagoslova. Tako kot za dežjem posije sonce in za zimo pride pomlad. Zaključi se s šestimi stavki blagoslova, ki slavijo našo povezanost in zagotavljajo podporo vsem duhovom in bogom, ki nas spremljajo. Ritual je na vrhuncu, bližamo se koncu. Sprejeti moramo rojstvo in smrt ter uživati v popolnem ravnovesju kroga življenja. Sledi himna. Himna, ki jim predstavlja izziv. Najstarejša pesem na svetu. Babilonska himna Nikkalu, ki je nastala pred približno 3400 leti, zapisana pa je bila na glineni tablici. In lokacija? Današnja severna Sirija. Prepustite se babilonskemu klicu, saj so za konec rituala Heilung izbrali stvaritev Marduk. Pripovedovanje 50 imen boga Marduka. Boga stare Mezopotamije in Babilona. Je konec? »Du hast den Dämon getötet.« Ubil si demona. Ubili smo demona. Ritual je zaključen. Ga želite izkusiti na lastni koži? Vabljeni v ponedeljek, v Ljubljano. Dvorana L56. Bodite pripravljeni.

*palindrom: vse posamezne melodije, instrumenti, kdaj tudi besedila, ki se enako igrajo in berejo v obe smeri. Palindrom skladbe Tenet temelji na t. i. »Saton Square«, najstarejšem zapisanem dvodimenzionalnem palindromu, ki je bil prvič odkrit v italijanskem mestu Herculaneum, ki je bilo v času Rimskega imperija pokopano pod pepelom vulkana Vezuva. Posebej zanimivo pri dotičnem palindromu je to, da se enako bere ne le naprej in nazaj, ampak tudi diagonalno v obe smeri.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper