RECENZIJE

12. 10. 2020
Horn - Mohngang
Iron Bonehead Productions, 2020

Nerrath je leta 2002 ustanovil solo projekt pod imenom Horn. Gre za zanimivo mešanico black metala s poganskimi prvinami, ki se jim zadnje čase vedno pogosteje dodajajo orkestralni in ambientalni vložki. Vsekakor zanimiva kombinacija, ki se je skozi čas iz klasičnega pagan metala prelevila v omenjeno mešanico zvrsti in tako začela dobivati samosvojo podobo ter je zdaj z zadnjo izdajo z naslovom Mohngang postala značilni znak Nerrathovega ustvarjanja.

Po zelo temačnem in epsko naravnanem uvodu, kjer je začutiti tesnobo in nelagodje, se Mohngang z drugim komadom Satt scheint der Sud der Tat, ki je bil predhodno izdan kot single, prevesi v za mnoge vrhunec celotnega albuma. Satt scheint der Sud der Tat vsebuje vse, kar predstavlja Horn. Že uvod, ki spominja na Billy Idolovo belo poroko, nakaže posebnost tega komada.

Elegantno izpeljan, poln energije in atmosferike doseže točno to, kar je za takšen komad pomembno – da se poslušalcu s spevnimi folk melodijami usede v uho in tam ostane dalj časa, hkrati pa predstavlja eleganco, ki poslušalca v trenutku prevzame.


Čeprav se zdi, da je sam začetek dejansko vrhunec celotnega ploščka, ponuja Mohngang še veliko več. Tako lahko kaj kmalu ugotovimo, da se Horn glasbeno nenehno razvija, kar se občuti v vsaki melodiji, vsakem delu, ki je premišljeno zgrajen, kar je zelo dobro opazno v bolj blackmetalsko obarvanemu De står her somsletta.

Raznolikost med samimi komadi sicer ne ponuja nekaj novega, Nerrath ne odkriva tople vode, saj se drži preverjenega recepta predhodnih izdaj, a kljub temu doseže želen učinek. Počasi poslušalcu postane jasno, da ima album kot tak več vrhuncev, kar odlično prikazuje edini komad v angleščini (skozi celoten album se prepletajo nemščina in skandinavski jeziki) Upstream Canals, a Ship’s Bell Sounds, ki plošček s čustvi, izraženimi z vokalom, veličastno in mogočno povzdigne stopničko višje.

Sam zaključek albuma se po razgibanem prepletanju melodičnih in spevnih ritmov ter surovega blackmetalskega rjovenja prevesi v mirnejši del s posebno skladbo Die mit dem Bogen auf dem Kreuz, odigrano z godali in klavirskimi zvoki, ki album elegantno združi v strnjeno celoto, saj se zaključni komad lahko povezuje s turobnim in temačnim uvodom ter že skoraj mogočno pripelje začeto do konca.

Horn je projekt, ki je skozi osem izdaj pokazal, kakšno glasbeno pot je ubral Narrath in zakaj kljub preverjenim zasnovam vzbudi zanimanje mnogokaterega novega poslušalca. Mohngang bo tako prepričal vse ljubitelje tega žanra ter poskrbel, da ne bodo ostali samo pri tej izdaji, temveč potipali tudi prejšnje. Morda pa še bolj navdušijo. Vredno je poskusiti.

SORODNE VSEBINE:
4. 1. 2017Vomit Angel izdali prvi EP / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
Recenzija
3. 5. 2021
Sovrag - Tribute To Death (EP)
Recenzija
29. 4. 2021
Evergrey - Escape of the Phoenix
Recenzija
28. 4. 2021
Infest - Psychosis
Recenzija
26. 4. 2021
Različni izvajalci - Grazil Records & Friends Volume 1 (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija