NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Candlelight Records, 2023

Za ženin rojstni dan sem tudi jaz dobil darilo. Ihsahn je po malce daljšemu premoru skoraj treh let (leta 2020 je izdal dva EP-ja Telemark in Pharos) na zame najlepši dan leta poslal nov kratek, a sladek EP, ki nosi ime kar po studiu, kjer je bil posnet – Fascination Street Studios. Učenjaki bi lahko razpravljali o tem, ali je Fascination Street Sessions zadnji del trilogije, ki doda zadnji kos sestavljanki, ki bi kot celota lahko tvorila uradni studijski album. Še vedno je namreč aktualen Ámr, ki je luč sveta ugledal davnega 2018.

Ihsahn ima posebno mesto v mojem srcu. Kot goreč vernik mogočnih Emperor vedno z zanimanjem poslušam, kaj ima Ihsahn za ponuditi. Ihsahn je zame norveški odgovor na Mikaela Åkerfeldta iz tabora Opeth. Hecna, kot se sliši primerjava, a popolnoma na mestu: oba se ne ozirata na voljo ljudstva, si drzneta prečkati meje zapovedanih pravil komponiranja metala in naravno združujeta milino z agresijo.

Tokrat na pladnju Ihsahn ponuja tri progressive metal pesmi mešanja lepote s temo v stilu Opeth v letih 1998–2007. Vsaka pesem poudarja različne komponente progresivnega metala – klaviature, kitara, vokalna dostava. Kot ste verjetno vajeni recenzij Ihsahna, bom ponovil mantro: ne pričakujte Emperor, ne boste ga našli dosti. Je pa zato slišati mešanico progresivnih elementov in za ščepec soli zaščitnega black/death elementa. Zgodba se začne s pesmijo The Observer, s tipičnim prog riffom, ki mi je ob prvem poslušanju v spomin priklical nekaj, kar spominja na Opeth – masten riff srednjega tempa v spremljavi dvojnega bas bobna in v ozadju klaviatura. Zvok bi zlahka umestil v koncept albuma Ghost Reveries. Po uvodnem riffu namreč sledi akustičen nežen del s tipičnim åkerfeldskim vokalom. Iskreno, tudi Soen sem slišal v umirjenem delu, predvsem njihov debitantski album Cognitive bi bil dobra referenca.

Contorted Monuments mi je takoj pred oči naslikal Jona Nödtveidta, pevca prerano upokojenih inovatorjev Dissection. Prav neverjetno se mi je zdelo, kako popolno se zliva z albumom Reinkaos. Če bi moral izbrati le eno pesem, bi se odločil za Dark Mother Divine. Kaj pravite? Kljub tršemu zvoku v primerjavi z The Observer ima pesem svojo osebnost – težko bi trdil, da sta pesmi podobni oziroma enaki.

Zgodba se zaključi s priredbo pesmi Dom Andra, ki si jo je Ihsahn sposodil od banda Kent. Pri priredbi je sodeloval Jonas Renkse iz Katatonie. Za razliko od sorojencev je slišati, da je pesem izvenserijska. Od vseh je najbolj čista, radiu prijazna in brez duha ali sluha o growl vokalih. Metalski elitist bi ob poslušanju te pesmi zlahka Ihsahna označil za pozerja, ki je izdal tr00 kvlt tradicijo. Pesem ima bolj poskočen ton, ki bi ironično dobro sedel v Porcupine Tree katalog, nekje med albumoma In Absinthia ali Deadwing.

Res ne bi rad napisal eseja o manj kot petnajstminutnem izdelku, zato naj govori glasba zase. Tudi žena pravi, da je zanjo petnajst minut več kot dovolj!

SORODNE VSEBINE:
26. 10. 2020Ihsahn - Pharos (EP) / Recenzije
13. 7. 2018Ihsahn - Àmr / Recenzije
30. 8. 2016Ihsahn - Arktis. / Recenzije
28. 6. 2010Ihsahn - After / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 6. 2023
Overkill - Scorched
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
KONCERTI & FESTIVALI
2. 6. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
Letališče Letnany, Praga, Češka
2. 6. 2023
The Mentors, Mass Crysis
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
2. 6. 2023
Testament, Voivod
Kino Šiška, Ljubljana
3. 6. 2023
Seventh Station, Maja Tomić
Mladinski center Brežice, Brežice
3. 6. 2023
Repetitor
Hangar Bar, Izola
3. 6. 2023
Vratolom 2023
Plaža Žlajfer, Velenje