RECENZIJE

24. 5. 2024
Iz ropotarnice: Gehenna - First Spell (EP)
Head Not Found, 1994

Prepričan sem, da kateremu koli ljubitelju oziroma ljubiteljici (drugega vala) black metala zasedba Gehenna ne bi smela biti neznanka. Gre za skupino, ki je »bila zraven« že od začetka in o kateri bi sodobni anarho-fundamentalistični moralni dušebrižniki (navajeni zasedanja tuje lastnine, uveljavljanja »svojih pravic« na tuji lastnini in pametovanja ter označevanja vseh drugače mislečih s slabšalnicami) zagotovo imeli tudi povedati kakšno modrost ... No, nevermind that bullshit. Predvsem gre za bergenski biser, ki je sceni tako dal nekaj odličnih plošč kot tudi svojih članov drugim skupinam (kot so Enslaved, Forlorn, Nocturnal Rites idr.).

Vso lepoto plošče napove že uvodna The Shivering Voice of the Ghost. Gre za zmerno zamazano zveneči black metal počasnejše nravi, v katerem vseprisotne klaviature v koži orgel gradijo mračno-mistično in okultno atmosfero. Na vokalni ravni k lepoti take atmosfere in užitku ob poslušanju dodelanosti v zamazanosti zvoka pomembno prispeva raba tako grim vokalov kot sočasna raba growla in šepetajočega čistega vokala. Ne bobnanje ne kitarski akordi niso kompleksni. Slednji prijetno žagajo, oboji pa tvorno prispevajo h gradnji napetosti v osnovni atmosferičnosti pesmi. Tukaj ni »pizdenja v prazno« oziroma prehitevanja samega sebe, po katerem so »zasloveli« nekateri švedski sodobniki Gehenne (takrat zasidrani pri založbi No Fashion Records).

V podobnem tempu nadaljuje Unearthly Loose Palace. Glavno vlogo pri gradnji melodičnosti imajo kitare, ki jim sledijo precej v zamazano ozadje potisnjene klaviature. Zaradi odmevajočega in precej v ospredje postavljenega dvoglasnega petja z grim vokalom je vzdušje v pesmi veliko bolj kot okultno, strašno in jezno. V dviganje napetosti atmosfere se poleg nekoliko hitrejšega igranja električnih kitar nenadno lepo vključuje bolj brenkanje kot igranje akustične kitare. Vedno je lepo začutiti prvinsko jezo, kakršno so znali izražati prvoborci drugega vala black metala, tudi v njegovih počasnejših in bolj melodičnih osnovnih različicah.

Najkrajša pesem na plošči Angelwings and Ravenclaws zveni kot dramilo iz atmosferične zasanjanosti predhodnih dveh pesmi. Klaviaturski zvoki, podobni zvončkljanju tisočih (pravih, ne hišnih) zvoncev, poslušalca oziroma poslušalko vržejo pokonci. Prebujenje oziroma stanje budnosti vzdržuje hitrejše igranje kitar ter tu že precej zlobno zveneči vokal. Pesem je lepo in bolj razgibana ter v primerjavi s predhodnicama celo divja – vendar le v primerjavi z njima. Pesem tudi vseskozi ohranja glavno značilnost glasbe na plošči – atmosferičnost, vendar tokrat po vsebini nekoliko drugačno.

Čeravno so vse pesmi na EP-ju zelo dobre, brez težav kot najljubšo zaradi strukture, ritma in čustveno močno obarvanega vokala izberem The Conquering of Hirsir. Že na začetku nas namreč udari z vsem orožjem (zamazanimi rezajočimi kitarami, topimi odmevajočimi bobni in vršanjem klaviatur), ki ustvari močno dinamično gibanje atmosferike. Ja, je rudimentarni napovednik tistega, kar bodo z drugim valom black metala s ploščo In the Nightside Eclipse naredili (oziroma nadgradili) Emperor. Pesem združuje tako jezno kot elegično naravo black metala, pri čemer pomembno vlogo odigra žalobno renčeči grim vokal. Prelepo.

Morningstar med vsemi pesmimi zveni najbolj zlovešče in žalujoče. Električne kitare s pridušeno distorzijo igrajo precej hitro, podobno tudi bobni, medtem ko vokal ohranja svojo jezno žalobnost. Predvsem in ravno zaradi načina petja (sploh s premolki pred določenimi besedami), melodije in razumljivega vokala pesem najlaže ostane v ušesih.

Ja, First Spell je napovednik vsega tistega lepega in dobrega, kar se je v naslednjih nekaj letih še imelo zgoditi in nastati v drugem valu black metala – tako v njihovi diskografiji kot tudi v diskografijah drugih, kasnejših, vendar bolj znanih zastavonoših drugega vala black metala. Kot tak napovednik pričujoča recenzija EP tudi priporoča ljubiteljem black metala.

SORODNE VSEBINE:
9. 1. 2014Gehenna - Unravel / Recenzije
19. 1. 2005Gehenna / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
13. 6. 2024
Igorrr, Sanguisugabogg
Kino Šiška, Ljubljana
13. 6. 2024
Avenged Sevenfold
Firenze Rocks
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija