RECENZIJE

11. 2. 2009
Kreator - Hordes Of Chaos
SPV Records, 2009
Mille Petrozza in kompanija so se odločili, da se bodo sedaj vračali na vsake 4 leta, k čemur botrujejo verjetno stalne turneje, še bolj pa starost članov. Po malce čudnem obdobju konec devetdesetih z albumoma Outcast in Endorama so se Kreator le vrnili na stara pota z albumom Violent Revolution. Naslednik Enemy Of God tudi ni bistveno drugačen, a na srečo se je kvaliteta glasbe kar ohranila.
Hordes Of Chaos je bil obljubljen že za leto 2008, a očitno ni šlo vse po načrtih. Kakorkoli že, pred nami je zelo ustrezno nadaljevanje prejšnjih dveh albumov. Vsekakor ni za pričakovati, da bodo Kreator postregli s podobno godbo, ki je bila prisotna od Pleasure To Kill do Coma Of Souls. Zelo pomemben dejavnik je sedaj kitarist finskega rodu Sami Yli-Sirniö, ki resda z Milletom prispeva veliko thrasherskih riffov, a Kreator s Samijem zvenijo bolj melodično. Hordes Of Chaos ne predstavlja nekaj revolucionarnega, istoimenska skladba in naslednja Warcurse udarita hitro in udarno s kakšnim melodičnim vložkom. Za tem sledi celo kakšna počasnejša skladba, pri skladbi Amok Run pa Mille poleg svojega običajnega kričanja postreže s svojim značilnim čistim globokim vokalom, ki je bil prisoten vseskozi na albumu Endorama. Po osmih skladbah brezkompromisne agresivnosti Kreator pokažejo celo nekaj za bolj mirne duše, in sicer z instrumentalno skladbo Corpses Of Liberty, ki se odlično prelije v zadnjo skladbo Demon Prince, ki je ponovno hitra in ima prelep konec s Samijevo melodično solažo.
Hordes Of Chaos mine hitro, prehitro. Zato nekako ne deluje tako epsko kot Violent Revolution in Enemy Of God. A če ste hoteli po dolgem času slišati hitri Kreator album, je Hordes Of Chaos več kot ustrezen. Kar se tiče vloge članov, je treba priznati, da vsak prepriča; Mille (še vedno) jezno kriči, njegove solaže so žal precej nedomiselne napram Samiju, ki ima odličen občutek za melodije in harmonije. Ritem sekcija Gieslerja in Ventorja ubija, s tem da Giesler ne izstopa ravno, medtem ko Ventor kljub svojim 42-im letom ne kaže nobenih znakov starosti. Ventor udarja kot norec, noge pa tečejo hitro in gladko.
Pri besedilih Mille ni odkril tople vode. Spet smo pri standardnih temah o sovraštvu, vojnah, religiji, prelivanju krvi. Mille si verjetno tudi ne želi raziskovati drugih obzorij. Precej zanimiv podvig so Kreator naredili v produkciji, ki je analogna, ki so jo nazadnje uporabili za album Pleasure To Kill. Resda tega ne bi pripisal danes nobeni skupini, a Kreator so s tem želeli obuditi tisti starošolski pridih, kar je danes precej visok strošek. Zatorej je bil za miks albuma zaposlen stari maček Colin Richardson, ki ima z miksanjem takih zadev več kot dovolj izkušenj. Še vedno deluje spolirano, ampak ne tako kot Enemy Of God.
Hordes Of Chaos je izvrsten izdelek. Zelo verjetno ga bomo na koncu leta uvrščali med najboljše albume leta. Medtem pa bodo Kreator imeli turneje po celem svetu, novi album pa lahko pričakujemo leta 2013, kajti Mille je še vedno obljubil: "We will return!!!"

Primož
SORODNE VSEBINE:
23. 2. 2006Vile - New Age Of Chaos / Recenzije
15. 11. 2002Supreme Chaos Records / Novice
23. 4. 2002U.D.O. - Man And Machine / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Recenzija
3. 9. 2021
Iz ropotarnice: Godkiller - The Rebirth of the Middle Ages (EP)
Recenzija
2. 9. 2021
Secundus - Atrophia
Recenzija
1. 9. 2021
Hellsword - Cold Is the Grave
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana