Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 8. 2016
Kripl - Crypt of the Elders
samozaložba, 2016

Tako kot je pri bolj ali manj vsaki debati pravilnost lastne trditve odvisna od zornega kota zastopanja te, tako je od izbrane točke nič odvisno, ali so Kripl s Crypt of the Elders izdali svoj drugi ali že četrti studijski album. Ker sem v svojih recenzijah govoril o demo posnetkih (Adelsberg Frost in De Profundis) in prvencu Ruševine preteklosti, se bom držal lastnega štetja in Crypt of the Elders opremil s številko dva. V izogib popolni subjektivnosti pa naj lastno tezo podkrepim z dejstvom, da Kripl na svojih demo posnetkih nikoli niso uporabljali intra in outra, oba pa sta na albumih zaenkrat postala stalnica.
Ker je počrnjena slovenska različica legendarnih Obituary, ki domuje in deluje v Postojni, skupaj s komadom Tartarus kar tretjino albuma posvetila zgolj instrumentalijam, je po mojem mnenju povsem na mestu, da intra ne preskočim samodejno, temveč ga postavim v pomembnejše ospredje. Uvodni komad Crypt of the Elders vrže poslušalca v povsem nepričakovane, melodične, na akustični kitari osnovane in srednjeveško obarvane vode, od koder nas povleče instrumentalni Tartarus in nas katapultira v širne daljave vesolja, v katerih je nekoč potoval Trondr Nefas s svojim projektom Angst Skvadron. A ker gospodje iz Postojne ne poznajo heca in se po nemško držijo reka »Red mora bit!«, komad Disciplina končno postavi stvari na svoja (beri: poznana) mesta. Napuh nato odnese še zadnjo kopico šale, preden album s Pogubo preplavi d-beat štanc in poslušalec začne podzavestno migati v polka ritmih; slednji pridejo tokrat po zaslugi odlično uglašenih bass bobnov odlično do izraza. S Prisklednikom tako rekoč na koncu albuma izlijejo Kripli ves svoj bes na ploščo in po poslušalcu udarijo s tipičnim speed blackmetalskim rušilcem, ki v slogu že nekoliko zdelanega tanka sicer ne premore več vse svoje primarne rušilne moči – podobno kot gospodje, ki počasi prihajajo v leta, če se niso zdavnaj tam utrujeni usidrali.
Outro Crypt of the Elders II uvede konec kratkega potovanja. Sprva poslušalca k izhodu popeljejo enake kitarske melodije kot v intru, vendar v nadaljevanju se klasični Ulver v slogu albuma Bergtatt prelevijo v svojo današnjo moderno obliko, s čimer Kripl na izhodna vrata potrkajo s pravo dozo elektronskega eksperimentiranja in transcedentalne psihedelike. Me prav zanima, s čim bo trojica presenetila na naslednjem albumu.

SORODNE VSEBINE:
12. 5. 2017Hangar 55 - First Aid / Recenzije
6. 7. 2015Kripl - Ruševine preteklosti / Recenzije
30. 5. 2014Kripl - De Profundis (demo) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija