NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

23. 5. 2016
Kvelertak - Nattesferd
Roadrunner Records, 2016

Junija bo minilo že šest let, odkar so Kvelertak izdali samonaslovljeni prvenec, ki jih je skoraj nemudoma izstrelil med prepoznavna glasbena imena širše metal scene. K temu je med drugim bistveno pripomogla njihova precej unikatna mešanica hardcore punka, black metala in hard rocka ter energični živi performansi pod vodstvom frontmana Erlenda Hjelvika.
Drugi plošček z naslovom Meir, ki je sledil tri leta kasneje, je bil sicer prav tako sila uspešen, toda razumljivo ni več nosil elementa povsem nepričakovanega in je vsaj zame osebno predstavljal določen (čeravno ne zelo velik) spust v kvaliteti; kljub temu še zdaleč ni šlo za slab ali zgolj povprečen album. Na njem so Kvelertak tudi nakazali, da posamezni elementi black metala (ali black 'n' rolla, če vam je ljubše), niso nujna sestavina prepoznavnosti njihove glasbe. In zdi se, da se slednje nadaljuje tudi z aktualnim ploščkom Nattesferd. Odličen uvodni komad vas sicer želi prepričati v nasprotno; prepojen z black metalskim pridihom v spomin prikliče trenutke iz prijetno surovega Nattens Madrigala rojakov Ulver. V nadaljevanju se plošček več ali manj žal ne nadaljuje v tej smeri, temveč gre pogosteje za kombinacijo hardcore punka in melodičnega hard rocka z določenimi metalskimi primesmi. Pravzaprav je žal premočna beseda, saj težko rečem, da so komadi, ki sledijo, bistveno slabši. Pravzaprav je vseh preostalih osem komadov, ki sledijo uvodnemu, nadvse prijetnih, celo zabavnih. Opazen je precejšen poudarek na večji melodičnosti in »catchy« komponiranju, kar pa začuda ne prinese silovitejšega padca v agresivnosti samega nastopa (kolikor je to iz studijske izdaje mogoče razbrati) in mislim, da bo kateri koli komad iz ploščka v živo zvenel tako polnovredno in udarno kot preostali Kvelertak »evergreen« repertoar.
Čeprav so me Kvelertak v začetnih letih ustvarjanja pritegnili predvsem z black metalsko obarvanimi komadi kot je npr. Ulvetid, mislim, da pričujočemu ploščku prav nič ne manjka, osebno bi ga celo postavil pred predhodnika Meir. Če ste kadarkoli kazali vsaj kanček zanimanja za glasbo Kvelertak, vsekakor priporočam, da si Nattesferd zavrtite.

SORODNE VSEBINE:
6. 5. 2013Kvelertak - Meir / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
Recenzija
1. 6. 2021
Vreid - Wild North West
KONCERTI & FESTIVALI
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
19. 6. 2021
V Okovih, Dark Sphere
Dvorišče MC Pekarna
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2021
Kiss
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija