Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

9. 11. 2013
Lebensnacht - Syksyn Kuoleminen
Naturmacht Productions, 2013

Lebensnacht je v več pogledih nekaj posebnega. Zanimivo je že ime projekta, saj če karikiram, je »življenja noč« v prenesenem pomenu še ena izmed neštetih, a zanimivejših poimenovanj smrti. Podobno je tudi z naslovom aktualnega, drugega ploščka Syksyn Kuoleminen, ki se v prevodu glasi »umiranje jeseni«. Naslov v finščini vsaj na prvi pogled zavede glede porekla banda, saj so kljub dvema komadoma s finskim naslovom vsa besedila spisana v nemščini.
Lebensnacht je namreč solo projekt Roberta Brockmanna iz Saške - sicer ne njegov prvi, vsekakor pa njegov najboljši doslej. Pesmi temeljijo na minimalizmu in atmosferičnosti, ki ju Robert gradi na zmesi post in black metala, na trenutke pa bolj umirjeni deli ploščka spominjajo na akustični album Tristheim nemških kolegov Hel. Syksyn Kuoleminen odpre krajši starejši zvočni posnetek, v katerem avstrijski igralec Oskar Wener opisuje jesen in ki že na začetku jasno začrta naveličano in turobno vzdušje celotnega ploščka. Jesensko melanholijo se toliko bolj čuti v naslednjem komadu Welkes Leben, pri katerem je, podobno kot na celotnem ploščku, velik poudarek na vokalu, saj Robert večino časa govori umirjeno in z občutkom, spet drugič hripaje renči. Glede na to, da je za pisanje, snemanje, miksanje in mastering ploščka poskrbel Robert sam, je končna zvočna podoba še kar solidna. Najbolj pridejo do izraza pesmi kot so Weiße Einsamkeit ali Päättyminen, na katerih so zgolj akustična kitara ter razni zvočni posnetki vetra in šelestenja jesenskega listja, stopinj v snegu, umirjenega ženskega glasu, oddaljene sirene in pasjega laježa, skovikanja sov ali sračjega krakanja, vseeno pa je kljub očitno programiranim bobnom na ploščku tudi kak pomenljiv, trši komad, kot sta Herbststerben ali Kuolema.
Syksyn Kuoleminen je kot nalašč za vedno bolj jesensko, celo zimsko vzdušje in morda nekaj za vse ljubitelje starih Hel ali Wolves in the Throne Room. Pretežno ambientalni plošček gre hitro v uho, vendar pušča za sabo malce grenak priokus, saj se človek ob njem hitro zamisli o marsičem, predvsem o človekovi minljivosti, o izgubljenem času ali o smrti.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija