RECENZIJE

15. 9. 2006
Manticora - The Black Circus Part 1 – Letters
Massacre Records, 2006
Manticora so se odločili v dveh delih predstaviti svojo zgodbo, potujočega cirkusa v 19. stoletju v Novi Angliji, inspirirano s strani horror, science fiction literata H.P Lovecrafta in s tem nadgraditi svoje dosedanje ustvarjanje konceptualnih albumov.
Tudi z glasbenega vidika skuša band vsak album spraviti na višji nivo. Pri tem so kar uspešni, še vedno pa ostajajo v sferah, kjer jim bo širša uveljavitev težko uspela. Daleč od tega, da Danci ne bi ustvarjali kvalitetne glasbe, a za osvojitev večjega števila src power metalske publike jim bo treba ponuditi kako pravo himno. Konec koncev pa Manticora tudi s tem albumom niso zapadli v kakšne power metalske klišeje, kar tudi nekaj šteje. Na The Black Circus se nahajajo najbližje tistemu, kar so v čisto zgodnjem obdobju počeli Blind Guardian, le da je material bolj progresivno zastavljen, strukture skladb so za power metal precej zahtevne. Prevladujoče naspidirane double-bass, tudi thrashersko agresivne pasaže pogosto prekinjajo s progresivnimi ali mirnejšimi atmosferičnimi deli, ki se pojavljajo tudi v obliki krajših povezujočih skladb (Intunerie I-IV) ali nagovorov. Dogajanje je skozi cel album pestro in nabito z dinamiko ter energijo, aranžmaji so pompozno zastavljeni. Vokal je močan, a ne karizmatičen kot recimo pri Blind Guardian. Tudi melodije bi lahko na nekaterih mestih ali vsaj v refrenih naredili malo spevnejše.
Kdor ima z bandom pozitivne izkušnje v preteklosti, jih bo s tem albumom dobil še več, primeren pa je predvsem za tiste, ki iščejo »zahtevnejše« power metal bande.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
16. 2. 2005Manticora - 8 Deadly Sins / Recenzije
22. 2. 2012My Black Light / Novice
15. 2. 2012My Black Light / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana