Na današnji dan
1975
Rodi se norveški glasbenik Satyr
NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 11. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
samozaložba, 2020

Eliminator so bili thrash metal band. Pod tem imenom so izdali single Your Next Evil in demo And You Think You're Holy?, nato so se pa dvakrat preimenovali in izginili – vsaj tako navajajo Metal Arhivi. A da ne bi povsem izginili in bili pozabljeni, se je trojica z imenom Marax odločila, da omenjenim demo posnetkom podeli novo življenje in novo podobo. Morda vas bo ta odločitev nekoliko začudila, zato morate vedeti, da je pri Eliminator nekoč deloval tudi Tim »Nord Slayer« Draksler, ki ga pa vsi dodobra poznamo kot kitarista recenziranih simfoničnih black metalcev.

Po prvem studijskem celovečercu The Witch imamo torej v letošnjem letu že drugič opravka s to šaleško-gorenjsko navezo. EP obsega 4 komade, v originalu pa so ti posvečeni hitremu in direktnemu thrash metalu, ki se po eni strani približa nemški šoli, po drugi strani pa takrat mladi Eliminator očitno niso mogli mimo slovenskih vplivov, zaradi česar mestoma slišim tudi domače Interceptor. Vokal ni kričeč, temveč so besedila odpeta, jih je pa mestoma več, celoten posnetek pa se začne z naslednjim citatom: »I the Lord am with you, and will stand by you; and ye shall bear record of me, even Jesus Christ, that I am the Son of the living God, that I was, that I am, and that I am to come,« ki pripravi odlično vzdušje za ta blasfemični izdelek.

Od klasičnega thrasherskega vzdušja ohranijo Marax bolj malo. Blasfemičnost jim sicer ni tuja po naravi, a sicer pa so dotični štirje komadi dodobra predelani v pravoverne speed/thrash/black metal komade. Trojica se je celo potrudila in ohranila kitarske solaže, jasno pa je, da je tempo kitar in bobnov višji in da se Anin Astaroth ni trudila s posnemanjem vokalov. Po drugi strani pa so jasno ohranjeni kitarski riffi, zaradi česar ni težko prepoznati originalnih komadov. Škoda se mi le zdi, da Marax niso obdržali uvodnega recitala, ker bi skupaj z opisanim in poleg bolj umazanega zvoka, bolj poudarjene bas kitare in izrazitejšega vokala imeli opravka s še bolj zaokroženo celoto.

Lahko bi se torej vprašali o smiselnosti te izdaje, morda celo bandu očitali, da želi le na hitro zaslužiti nekaj dodatnih fičnikov. A dajmo najprej razčistiti s slednjim. Po mojem so tovrstne misli glede na majhnost scene povsem zgrešene. Po drugi strani pa sem osebno ravno s tem EP-jem spoznal Marax v drugačni luči, sploh Anin je pokazala, da zmore tudi hitreje kričati, kar bo band morda v prihodnje vgradil tudi v matične komade. Do takrat pa uživajmo v tej novo-stari black/thrash stvaritvi.

SORODNE VSEBINE:
28. 8. 2012Eliminator / Novice
14. 9. 2011Eliminator / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
25. 11. 2021
Therion - Leviathan
Recenzija
24. 11. 2021
Motörhead - Everything Louder Forever (kompilacija)
Recenzija
23. 11. 2021
Monolord - Your Time To Shine
Recenzija
22. 11. 2021
Archgoat - Worship the Eternal Darkness
Recenzija
18. 11. 2021
Brainstorm - Wall of Skulls
Recenzija
17. 11. 2021
Cradle of Filth - Existence Is Futile
Recenzija
16. 11. 2021
Groza - The Redemptive End
Recenzija
15. 11. 2021
Massacre - Resurgence
KONCERTI & FESTIVALI
30. 11. 2021
ODPOVEDANO! Unleash the Archers, Striker, Northtale
Orto Bar, Ljubljana
2. 12. 2021
Batushka, Belphegor, Diabolical, Almost Dead, Impalation
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 12. 2021
Batushka in Belphegor
Explosiv, Gradec, Avstrija
3. 12. 2021
ODPOVEDANO! Celebrare Noctem Fest VII
Alter Schlachthof, Wels, Avstrija
3. 12. 2021
Noctiferia, Armaroth, Siderean
Orto Bar, Ljubljana
10. 12. 2021
Soen
TrainStation SubArt, Kranj