RECENZIJE

30. 6. 2010
Mass Hypnosis - Disin4mation
Geenger Records, 2010

Hrvaško zasedbo Mass Hypnosis smo si lahko letos ogledali v živo v Ljubljani, ko so igrali skupaj s Scaffold. Kvalitetno uigran band v živo ni bil tako prepričljiv zgolj iz enega razloga – preveč je odstopal od »headlinerjev« Scaffold. A, ko jih poslušate na CDju, pridete samo do enega sklepa – da tale band zadevo odlično obvlada … in da ima močno kritično držo do religije.
Že sam zapis imena albuma, torej Disin4mation, kjer je »for« zapisano s številko 4 (v originalu »four«, a izgovorljivo »for«), kaže na moderno držo oziroma držo, ki svojo glasbo identificira z urbano pisno kulturo. Ta »urbanost« in »modernost« se kažeta v glasbenem pristopu – ne gre za tradicionalni oziroma natančno določeni »metal«, temveč bolj za tale moderni metal, ki pa se poslužuje neverjetne dinamike in – kar je še bolje – izjemne hitrosti. Po svoje vas bodo Mass Hypnosis najbolje spomnili na Bleeding Through – po zvoku in ne po temah, odštevši spevne vokale.
Trinajst pesmi je izredno dinamičnih. Producirane so tako, da si boste, prvo kot prvo, zapomnili vsako posamezno. Res zlezejo pod kožo. Ampak zvok (miks in mastering Igorja »Meistra« Malečiča in Lea Bolješića) … Wow! Vsak inštrument ne le, da se sliši, ampak se sliši peklensko dobro. Masivno! Močno! Destruktivno! To pa je seveda zasluga posameznih članov – bobnar Matija Novak (The Rite Of Retalliation) se znajde dobro tako v tehničnem death metalu kot v modernejšem metalu, kar se kaže v raznolikih ritmih in mitraljezni točnosti, basistka Andrea Delišimunović daje solidno podlago (v živo tudi kričeče vokale), kitarista Mano Tomašević in Jovan Kosta Vučetić sta tudi preštudirala razne kitarske prijeme – od švedskih do ameriških, od thrasha do deatha, metalcora itd. Pika na i je vokalist Leo Bolješić (ex- Forlorn Legacy), ki je res dober tako v kruljačini in v kričačini, seveda pa tu pa tam (na srečo redko) opali tudi čist vokal, ki je tudi res dober.
Plošča ponuja tudi nekaj gostov – Matijo Jelića (Machine Insufficiency), Ivana Errorja iz Chang Ffos itd., ki pa jih – iskreno rečeno – sploh ne bi opazil, če ne bi tega zapisali. Škoda, ker ne ponujajo tekstovne knjižice, se pa njihova besedila lahko opazijo skozi jasno artikuliranje vokalista, hkrati pa so uporabili veliko digitalnih semplov, ki naredijo tale album močan in hkrati več kot dovolj srhljiv.
Vsi, ki vam gre moderni metal zadnjih let na živce, se tem izdelku raje ognite. A s tem mu boste naredili nepravično škodo, ker gre res za nekaj, kar ne boste tako zlahka več srečali na tleh bivše Juge.

Ivan

SORODNE VSEBINE:
30. 4. 2008Trauma - Neurotic Mass / Recenzije
19. 11. 2012AFM Records / Novice
17. 12. 2008Hatred - Blasphemous Deliverance / Recenzije
18. 12. 2007Godless Rising - Battle Lords / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija