RECENZIJE

31. 8. 2006
Mercenary - The Hours That Remain
Century Media, 2006

Dancem Mercenary je z zadnjim albumom 11 Dreams ter turnejami z Nevermore, Brainstorm in festivalskimi nastopi uspel veliki met, s katerim so se preko anonimnega banda prebili med najbolj prodirajoče se zasedbe. Odlično jim je uspelo v homogeno celoto združiti več različnih zvrsti metala od power do death metala, kljub dolžini in raznovrstnosti pa so bile skladbe izredno poslušljive, a prav nič »nasitljive«. Pričakovanja pred novim albumom so bila tako postavljena visoko, oteževalno okoliščino pa je predstavljal odhod ustanovnega člana in gonilne sile banda, basista Krala.
Mercenary so uspešno prebrodili njegov odhod in posneli album, s katerim potrujejo renome, ki so si ga ustvarili s predhodnikom. Kralov odhod je prinesel določene spremembe na vokalnem delu, kjer je njegove growle prevzel vokalist Mikkel, niso pa growli več tako izraziti in kontrastni s čistim vokalom. Po drugi strani je Mikkel pri slednjih še izboljšal svojo predstavo in odpel polno odličnih melodičnih vokalnih linij. S tem je album pridobil na spevnosti v primerjavi do predhodnika, melodika je pridobila na veljavi, je pa zaradi tega nekoliko izgubil na brutalnosti. My World Is Ending je za njihove razmere preprostejša skladba, drugod ponovno zelo usklajeno in prefinjeno kombinirajo vse od power, (modernega) thrash, progresivnega in death metala. Razvejanost kompozicij so podkrepili z njihovo dodelanostjo do najmanjše podrobnosti, pestrost je zagotovljena in ni bojazni, da bi pri kateri izmed skladb po večih poslušanjih nastalo dolgočasje. Mirnejše oziroma melodične pasaže se neprestano prelivajo v up-tempo, s staccato riffi prevladujočimi deli, ti pa potem v agresivnejše in brutalnejše tipa Soilwork/Nevermore in obratno, vseskozi pa v ozadju atmosfera živi od futuristično/melanholičnih klaviatur.
Svežino in kvaliteto 11 Dreams jim je uspelo obdržati, efekt presenečenja pa je na The Hours That Remain vseeno dosti manjši.

Matjaž

SORODNE VSEBINE:
3. 9. 2007Vital Remains - Icons Of Evil / Recenzije
21. 12. 2006Iced Earth - Alive In Athens DVD / Recenzije
16. 4. 2014Hour Of Penance / Novice
9. 12. 2011Only The Dust Remains / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija
17. 6. 2021
MetalGate Czech Death Fest 2021
Červený Kostelec, Češka