RECENZIJE

23. 11. 2021
Monolord - Your Time To Shine
Relapse Records, 2021

Tune low, play slow – težko bi lahko bolje opisali katero koli zvrst v svoji celoti v samo štirih besedah, kot se omenjene ujemajo z lastnostmi doom metala, v katerem so Monolord med najbolj znanimi in karakterističnimi predstavniki. Švedski band je letos izdal svojo 5. dolgometražno ploščo Your Time To Shine, ki se popolnoma ujema z definicijo doom metala. Sestavljajo jo pretežno težki riffi, globoki kitarski toni z obilico fuzz distorzije in počasni ritmi, ki se razvijajo v 40 minutah, med katerimi obilica basovskih tonov dobesedno boža poslušalca. Seveda pa lepota glasbe ne leži samo v samem zvoku, ampak tudi v načinu uporabe tega. Tudi tu je razvidno mojstrstvo skupine, ki vestno ustvarja počasi razvijajoče se psihedelične atmosfere, ki na poslušalca delujejo kot gost oblak konopljinega dima, v katerem zveni glas pevca Thomasa V Jägra skoraj kot prisluh.

Na ravni strukture in kompozicije se glasba najbolj približuje umazanemu ter upočasnjenemu bluesu, misteriozni zvrsti zakletih glasbenikov, od koder prevzema tudi lirične teme, ki se pogosto ukvarjajo z misticizmom in ezoteriko. Vmešana v celotni glasbeni izdelek dajejo te dodatno plat misterija in globino glasbi, ki poslušalca pravzaprav zapelje na introverzno popotovanje, prepojeno z melanholijo in apokaliptičnimi občutki. Kljub omenjenim lastnostim, ki glasbo polnijo z napetostjo in do določene mere »zateženostjo«, je glasba zaradi tesne sorodnosti z bluesom tudi zelo »prebavljiva« in skoraj prijetna. To gre pripisati tudi kompozicijski spretnosti skupine, ki vestno uporablja elemente, ki jih ima na razpolago in med njimi prehaja z izrazitim smislom za glasbeno narativnost.

Ploščo odprejo odločni riffi komada The Weary, ki je kljub večji agresivnosti tudi melodičen in prepojen z rockenrolovskimi elementi stare šole, kot so na primer podvojeni visoki toni kitare in prisotnost cowbella. Sledi To Each their Own, v katerem skupina rahlo upočasni ritem in postopoma začne uvajati doomovske elemente, ki zvenijo skoraj epsko, kot zadnji solo. I'll Be Damned je razpolovnica plošče, v kateri so ritmi ponovno rahlo pospešeni, glasba pa ustvarja okultno atmosfero, ki je prav tako prepojena z epskostjo. Your Time To Shine, po kateri je tudi naslovljena plošča, deluje kot pravo težišče te: gre za desetminutno melanholično kompozicijo, ki iz trših zvokov in občutkov neizbežnosti konca preide v mehkejše, bolj psihedelične atmosfere, ki se enostavno redčijo do zadnje The Siren of Yershinia, ki pa zgleda zgrajena skoraj obratno, od čistih tonov, bogatih z reverbom, do nasičenih doomovskih riffov, ki nastopijo na koncu.

Your Time To Shine je torej res trenutek blišča skupine, ki je že nekoč vstopila v zrelo ustvarjalno obdobje, a se prav tako stalno izpopolnjuje in vsakič ponuja solidna nova dela z novimi elementi. V tem primeru je postopno prestopanje v bolj mistične vode s povečanimi harmoničnimi elementi in čistimi kitarskimi zvoki prava izbira.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor