RECENZIJE

10. 8. 2022
Municipal Waste - Electrified Brain
Nuclear Blast Records, 2022

Ambasadorji modernega crossover thrasha se vračajo na sceno z eksplozivnim albumom Electrified Brain. Že sama naslovnica albuma (poklon Anthraxovemu Fistful of Metal?) slika vzdušje, ki bo poslušalca spremljalo skozi celoten album: avto-referenčni poklon metalu, pitju piva, žuranju in črnemu humorju.

Album otvori divji riff naslovnega komada Electrified Brain, in sicer v hitrostih, značilnih za projekt iz Richmonda. Municipal Waste so namreč skozi leta aktivnosti ustvarili karakteristično zvočnost, v kateri se sodobni hardcore punk in crossover thrash metal mešata v udarnem, a vsekakor nekoliko melodičnem amalgamu, ki ga ustvarjajo kitarski dueti Ryana Wastea in Nicka »Nickropolisa« Poulosa. Čeprav ni na albumu zaslediti večjih odstopanj od že znanega in v hipu prepoznavnega sloga, lahko v Electrified Brain slišimo masivnejši in bolj dodelan zvok, ki pa ohranja značilno punkersko direktnost projekta, riffe, polne groova, in vedno mladostniški glas vokalista Tonyja Foreste, ki kriči besedila, nabita s hudomušnim humorjem. Vokalist je pravzaprav priznal, da so bile v album vložene številne ure dela tako na kompozicijski kot tudi produkcijski ravni, saj je bil izid albuma začetno planiran za leto 2020, kar pa je zaradi pandemične situacije spodletelo. Med snemanjem je skupina poslušala veliko heavy metala, kar se kaže v terčnih duetih kitar kot v zaključku Demoralizer ali v riffu od High Speed Metal in tako dalje.

Tematike besedil bi lahko opisali kot skoraj klišejske znotraj metalskega ambienta, a so vedno podane s hudomušnim humorjem. Electrified Brain je namreč zgodba o nepravično usmrčenem obsojencu na električnem stolu, ki pa se vrne od mrtvih, da bi lahko utelesil željo po maščevanju. Tematsko je nedvomno zelo zanimiva vsebina Ten Cent Beer Night: incident na baseballski tekmi v Clevelandu, kjer se je promocijska poteza – prodaja piva po 10 centov na kozarec – kmalu spremenila v popoldan nemirov in pretepov med pijanim občinstvom.

Electrified Brain je ponovna jasna izpoved banda, ki je lastno govorico že dobil in jo le poskuša izpopolnjevati. Jasno je, da v tovrstnem ustvarjanju skupina tudi uživa, o čemer dovolj zgovorno priča obilica stranskih projektov članov, med katerimi so Iron Reagan, Cannabis Corpse in mnogo drugih, ter žur, ki ga ustvarijo, ko stopijo na oder. V glasbi Municipal Waste ne gre iskati pretiranih tehnicizmov ali eksperimentiranja. Če ste pa željni hitrosti, rezkih kitar, pivskih momentov in zabave, je Electrified Brain definitivno album za vas.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
29. 9. 2023
Finsterforst, Heathen Foray, Nordblut, Crowheart
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
30. 9. 2023
Vulvathrone, Uporabniki
ZMŠ Krško, Krško
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica