RECENZIJE

10. 1. 2012
Mystic Prophecy - Ravenlord
Massacre Records, 2011

Mystic Prophecy so vredni vsega spoštovanja. V desetletni karieri bandu nikoli ni bilo postlano z rožicami. Kot majhna riba v velikem morju niso bili dovolj tržno zanimivi za Nuclear Blast, kjer so izdali prve tri albume. Nezmožnost živeti od lastne glasbe in redke zanimive turneje so privedle do številnih kadrovskih zasedb. A ne eno ne drugo ni v Nemčiji živečemu Grku R.D. Liapakisu preprečilo, da ne bi za vsakega, tudi za zasedbo zelo pomembnega in ključnega bivšega člana (koliko bandov se sploh lahko pohvali, da je njihov kitarist prišel v band samega Ozzyja Osbournea) našel več kot dostojno zamenjavo in redno izdajal albume, ki po kvaliteti zlahka dosegajo in večinoma tudi presegajo kar so posamezno v zadnjem desetletju ustvarile precej bolj prominentne in uveljavljene nemške heavy/power metal zasedbe.
Razlogov, zakaj Mystic Prophecy ne dosežejo širših množic in s tem kak evro več v svojih žepih je več, glavni pa je verjetno v tem, da band v svojem umetniškem ustvarjanju ni pripravljen sklepati nobenih kompromisov. Na balade, pocukrane melodije in kakšne druge trendi zadeve lahko pri njih mirno pozabimo. Tako je bilo na prvih šestih albumih, Ravenlord ni v tem nobena izjema.
Mystic Prophecy ostajajo zvesti sami sebi in ameriško navdahnjenemu power metalu, ki črpa vplive iz osemdesetih let prejšnjega stoletja in pri tem nikoli ne želi zveneti retro. Priredba No Rest For The Wicked klasike Miracle Man je, recimo temu, zanimiv pozdrav Gusu G-ju pri Ozzyju in lep zaključek albuma, v katerem se najde vse znotraj močnih, spevnih mid tempo headbangerjev (sploh naslovna skladba je izredno močna) in thrasherskih granat kot je Die Now, ki se jih ne bi sramovali Testament v top formi. Liapakis nima ravno tipičnega žanrskega vokala, njegova barva je specifična, ni »kričač«, ni »jokač«, a zna najti prava čustva, zna biti agresiven in ima izjemen občutek za melodije. Podobno je na instrumentalnem področju. Močne solaže nadgrajujejo in so lepo umeščene med pestro riffovsko power/thrash kanonado in rušilno ritem sekcijo. Album nasploh nima slabe točke, je dovolj raznolik, dinamičen in nabit z energijo. Tako se to dela.

SORODNE VSEBINE:
15. 2. 2012My Black Light / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
2. 8. 2021
Trnovfest: Black Ivy
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
5. 8. 2021
Trnovfest: Hogminister
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
7. 8. 2021
Trainstation Subart Open Air: Srd, Jegulja, Reach A.D., Smrt, Razvalina
TrainStation SubArt, Kranj
11. 8. 2021
Trnovfest: Tidal Waves
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 8. 2021
Bloodstock Open Air 2021
Walton-on-Trent, Združeno kraljestvo
13. 8. 2021
Metal on the Hill 2021
Schlossberg, Gradec, Avstrija