RECENZIJE

26. 10. 2012
Neolith - Iter Ad Inferni (demo)
samozaložba, 2012

Poljska skupina Neolith kljub imenu ne obstaja že od kamene dobe niti ni z njo kakorkoli vsebinsko povezana. Vendar pa skupina prav tako ni od včeraj, saj deluje že od leta 1991 in ima za seboj tri izdane albume.
Neolith nam na najnovejšem demu Iter Ad Inferni ponujajo moderen death metal z nekaj primesmi black metala. Prvi komad Of The Angel And His Orison kaže očitno inspiracijo pri sonarodnjakih Vader, vendar le do blackmetalsko obarvanega osrednjega dela s solažo. V drugem delu omenjene skladbe pa se pokažejo tendence Neolith do eksperimentiranja, saj komad nenapovedano preide v čistokrvne thrash riffe, ki so jih poskušali dodatno začiniti s povsem neustreznimi »tehno« klaviaturnimi učinki. Ti učinki so razložljivi z dejstvom, da je njihov klaviaturist deloval tudi v ekstremni avantgardni skupini Lux Occulta, vendar so bili tam tovrstni vložki veliko bolje vkomponirani v kontekst.
Kot v sendvič je med dva polnopravna komada stisnjen ambientalni instrumental Inferludium. Z duhovitim poimenovanjem pa se dobre strani te skladbe tudi končajo. Instrumental je namreč ultimativno minimalističen, saj sestoji zgolj iz nekaj akordov akustične kitare ter spremljajoče srednjeveško zveneče melodije klaviatur, ki rahlo in medlo izzvenijo v poldrugo minuto. Skratka, popolnoma nepotreben »filer« material.
Stvaritev se zaključi z One Is The Truth And The Truth Is The One, kjer se takoj na začetku pojavi verjetno že milijonta bastardizacija uvoda Freezing Moon (Mayhem), ki se nato še nekajkrat ponovi tekom komada. To je vsekakor slab znak, ki ga Neolith ne uspejo popraviti niti z dokaj kvalitetnimi riffi in solažo v drugi polovici komada. Za povrh se tudi tu pojavi podoben nadležen učinek klaviatur kot pri prvem komadu.
Glede na vse povedano moram reči, da je omenjeni izdelek dokaj nekonsistenten ter s prevelikim številom v skladbe vkomponiranih slabih glasbenih idej in odločitev, da bi ga lahko komurkoli priporočal. Neolith so v preteklosti že izdali boljše stvaritve in upam, da omenjeni EP ni indikator njihovega prihodnjega delovanja. Vsekakor pa se bodo morali bolj potruditi pri sestavljanju in pisanju skladb, če se želijo vsaj približati veličini ostalih bandov iz njihove domovine.

SORODNE VSEBINE:
14. 3. 2012Undead Pandemic - The Rising / Recenzije
15. 9. 2015Ashine - Ashine (EP) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Recenzija
3. 9. 2021
Iz ropotarnice: Godkiller - The Rebirth of the Middle Ages (EP)
Recenzija
2. 9. 2021
Secundus - Atrophia
Recenzija
1. 9. 2021
Hellsword - Cold Is the Grave
KONCERTI & FESTIVALI
16. 9. 2021
KoD: Sober Assault, Licence to Hate, Life on Display
Orto Bar, Ljubljana
16. 9. 2021
Mentors, Uporabniki
Dvorana Gustaf, Maribor
18. 9. 2021
Ostrigina metalurgija: Ways of a Heretic, Ensanguinate, Human Host Body
MKC Pri rdeči ostrigi, Škofja Loka
18. 9. 2021
Karst Rock fest
Camping Pian del Grisa, Italija
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana