RECENZIJE

2. 9. 2003
Nevermore - Enemies Of Reality
Century Media Records, 2003
Končno! Po vseh prelaganjih je le izšel eden najbolj pričakovanih albumov leta 2003 in naslednik zame najboljšega albuma, katerega letnica izida se začne s številko 2. Da bodo Nevermore na Enemies Of Reality prekosili predhodnika ni bilo za pričakovati (ali je to sploh možno?), kot tudi ni bilo bojazni, da bi albumu manjkalo kvalitete.
Nevermore se na novem albumu niso držali zmagovite Dead Heart In A Dead World formule, ampak so se spustili v še trše, brutalnejše vode, ki ponekod že mejijo na death metal. Začetno, naslovno skladbo spremljajo modernejši thrasherski ritmi, v refrenu pa spominja na najbolj melodične momente prejšnjega albuma. Kitarski genij Jeff Loomis ponovno demonstrira neverjetne kombinacije melodičnih solaž in trdih riffov, ki dosežejo vrh pri Ambivalent. Warrelov vokal je poln agresije in jeze kot tudi emocij, ki najbolj do izraza pridejo pri refrenih in baladnih Tomorrow Turned Into Yesterday ter Who Decides. Poleg naslovne sta to pesmi, na katere se najhitreje navadimo, ostale potrebujejo več poslušanj. Tako je bilo že recimo pri Politics Of Ecstasy, tu pa so kompozicije še kompleksnejše in udarnejše. Tudi ritem sekcija je intenzivna kot še nikoli, kar se najbolje izraža pri thrasherskih Never Purify in Seed Awakening, v kombinaciji z melodičnim refrenom tudi pri modernejši I, Voyager. Zanimiv in malce nenavaden je eksperiment Noumenon s hipnotičnim vokalom in temačnostjo, ki smo je pri njih že navajeni.
Glasbeno si Enemies Of Reality zasluži oceno odlično, žal pa splošni vtis pokvari »umazana« produkcija in le dobrih štirideset minut igranega časa.

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
5. 9. 2005Arch Enemy - Doomsday Machine / Recenzije
1. 10. 2003Arch Enemy - Anthems Of Rebellion / Recenzije
15. 10. 2002Entwine - Time Of Despair / Recenzije
6. 9. 2002Nocturnal Rites - Shadowland / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija