Na današnji dan
1984
Venom izdajo kontroverzni album At War With Satan
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 4. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 6. 2002
Nightwish - Century Child
Drakkar Records, 2002
Kako težko pričakovana je bila nova Nightwish plošča nazorno kaže dejstvo, da je na Finskem (tam je izšla mesec pred ostalim delom Evrope) v dveh urah prodaje dosegla zlato naklado. Pri nas takega navala sicer ne gre pričakovati, a vseeno jih tudi tu ni malo, ki že komaj čakajo, da jo dobijo v roke.
Glede na njihovo popularnost bi kdo pričakoval, da bodo zavili v bolj mainstream vode, a to se na Century Child definitivno ni zgodilo. Prej nasprotno. Njihov glavni mož, klaviaturist Tuomas je s pridom uporabil prihod novega basista Marca (ex- Sinergy) in poskrbel, da se nova plošča razlikuje od prejšnjih. Moški vokal je tu prisoten bolj kot kdajkoli prej in njegov grobji, agresivnejši vokal v nekaterih pesmih (Dead To The World, Slaying The Dreamer, Feel For You, Phantom Of The Opera), predstavlja odličen kontrast Tarjinemu »angelskemu« sopranu. Finska diva na tem albumu večinoma ne poje tako visoko, kot smo je bili vajeni, v nekaterih delih spravi iz sebe zelo spodobne metalske vokale. Tudi na instrumentalnem področju nam Century Child ponuja nekaj pozitivnih presenečenj. Vključitev pravega orkestra naredi glasbo veliko polnejšo, kot le klaviaturski orkestralni vložki, poleg tega pa je to njihova najbolj rockerska plošča do sedaj. Nekateri deli pri Slaying The Dreamer so neverjetno trdi. Poleg nje je zelo udarna End Of All Hope, ki bo zagotovo postala eden vrhuncev njihovega koncerta. Tako kot že pri teh dveh, tudi pri ostalih lahko občudujemo odlične, kompleksne Tuomasove kompozicije. To še posebej velja za zaključni, zelo raznovrstni ep Beauty Of The Beast. Med vrhunce plošče sodita vsaj še uvodna himna srednjega tempa Bless The Child, ki jo poleg Tarjinega vokala odlikujejo zelo lepe melodije in zborovsko petje v ozadju, ter bolj power metalsko obarvana Dead To The World, katere glavna značilnost je zelo dober duet Tarje in Marca. Ker pa so tudi ostale pesmi zelo dobre, je veliko verjetnosti, da si bodo Nightwish fani najboljšo izbrali prav med njimi; pa naj gre za balado Forever Yours, polbaladi Ever Dream in Ocean Soul ali priredbo pesmi iz istoimenskega musicala, Phantom Of The Opera.
Nightwish so na Century Child kot tim močnejši kot kdajkoli prej in vse manj bo takih, ki bi jih poslušali le zaradi Tarje. A kljub temu si noben fan ne želi, da bi Tarja prenehala s petjem pri Nightwish; kar se je pred kratkim šušljalo v »metalskem rumenem tisku.«

Matjaž
SORODNE VSEBINE:
5. 7. 2002Drakkar - Razorblade God / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
STREAM: Emptiness
Le Botanique
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina