NAGRADNE IGRE
Traja do: 19. 5. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

14. 5. 2024
Ponte del Diavolo - Fire Blades from the Tomb
Season Of Mist, 2024

Band, ki se uradno žigosa kot »italijanski most med black metalom in doomom«. Tudi prav, a jaz bi k temu prislonil še svojo skodelico in v mešanico dodal vpliv post-punka. Oznake gor ali dol, pozitivno me je presenetil inovativni pristop spajanja na prvi pogled nekompatabilnih stilov. Očitno ima Italija neki trend implementacije ženskega vokala v doom metal, kamor se dodaja kakšna ekstremnejša metalska zvrst à la black ali death metal. V mislih imam band Messa, ki sonične prostranosti gradi po podobni recepturi kot Ponte del Diavolo.

Debitantski album je zelo močan indikator inovativnosti in kakovosti Ponte del Diavolo, ki mimogrede pomeni »Hudičev most«. Očitno je most arhitekturna posebnost v Toskani in sklepam, da band izhaja iz okolice ali pa most vsaj simbolično uporablja za prečkanje doom strani v black brežino. Ženski vokal po mojem mnenju v okultno doom okolje paše kot ulit, ne le zaradi kontrasta visokih in nizkih tonov, ampak tudi zaradi dejstva, da imajo ženske občutno večjo čarobno moč od povprečnih čarovnikov, ki črpajo moč iz kajenja svetih zelišč. Glasba ustvarja mistično atmosfero, ki se stopnjuje ob nenadnih udarih brnečih kitar in hudobnih blast beatov. Nato se zadeva znova umiri, utiša in tako sklene krog. Ta dinamika je zaščitni znak vseh šestih originalnih komadov, ki so odpeti tako v matični italijanščini kot v angleščini. Izjema je uvodni Demone, kjer je slišati tudi šizofreno, bolj kot petje recitiranje verzov v italijanščini. A ni tako hudo, kot se sliši. Priporočam poslušanje priredbe The Weeping Song mogočnega Nicka Cava, kjer je band njegovo sporočilo in bistvo interpretiral na lasten način, ne da bi »med prirejanjem povzročil umetniško škodo«. Zdaj, ko sem ga omenil, sem pomislil, da bi si v glasbo drznil celo dodati nickcavovski temačni ambient – Red As the Sex of She Who Lives in Death bi bil tipičen primer, predvsem atmosfera med verzi. La-la-la! La-la-la!

Kratko in jedrnato, nimam posebej veliko povedati kot to, da imam občutek, da se zna band zasidrati kot hišno ime v eksperimentalnih zvrsteh metala, ki mešajo doom, black in še kaj. Upam, da mi jih uspe kdaj videti in slišati v živo.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
24. 5. 2024
Kramp fest 2024
Bajer, Godovič
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija
25. 5. 2024
From Goat to Death: Athiria, Cold December, Darkfall, Fallen Utopia, Scion Of Darkness
Alpen-Adria-Platz 1, Celovec, Avstrija