RECENZIJE

26. 9. 2014
Principality Of Hell - Fire & Brimstone
World Terror Committee, 2014

Principality of Hell je superzvezdniška zasedba, v kateri se je zbrala smetana grških black metal glasbenikov, ki sicer delujejo pod nazivoma Necromantia in Thou Art Lord. Namen tega projekta ni izvajanje kompleksnih okultnih obredij, invokacija astralnih entitet ali pouk satanistične filozofije. Tokratno združenje ima zgolj en cilj: zabavo do bridkega konca.
Divji rokenrol, alkohol, seks, pesti, bencin, kri, znoj, pljunki in kozlanje, to nam Principality of Hell prinašajo na prvencu Fire & Brimstone. Za glasbeni vzor so iz zaprašenih in s pajčevinami ovešenih kleti privlekli stare kasete in vinile Motörhead, Venom, AC/DC ter thrash metal veteranov (Slayer, Exodus, Kreator, ... ). Te so nato sparili v podivjano, retro zvenečo glasbeno abominacijo.
Sploh uvodni, naslovni komad je čisto poklonilo navedenim vzornikom, primerljivo s tvarino, ki so jo sestavili Darkthrone v skladbi Canadian Metal. Skoraj se mi je že zazdelo, da gre spet zgolj za še en tribute band, katerega glasba je sicer zabavna, a derivativna in že stokrat slišana. A hudič se spet skriva v podrobnostih, ki so vtkane v skladbe. To so značilni in nezamenljivi grški black metal riffi, ki začnejo rezati ušesa in meso od tretje skladbe, The Bleeding Nun, naprej. Basist in pevec Magus na tem ploščku večinoma uporablja skrhan in od čikov zažgan »čist« glas, a ne umanjka tudi strupeno diabolično renčanje, kakršnega smo vajeni iz Necromantie.
Plošček se iz že omenjenega povsem heavy metalskega uvoda vedno bolj preliva v black metal s primesmi heavy metal riffov in solaž ter headbangerskih ritmov. Ta tako imenovani black&roll bi povsem lahko pripadal tudi diskografiji Thou Art Lord, ki so že znani po izdajanju takih žanrskih simbioz. Zaključek albuma predstavlja počasen, a udaren marš Hand Of The Hanged Man, ki simbolično predstavlja povsem opito majanje proti domu po predivjani noči, pospremljeno z razbijanjem flaš in drugimi vandalističnimi izpadi. Kot češnja na vrhu tortice pa udari še Strike Of The Beast, priredba Exodus, ki resnici na ljubo originala po ponorelosti ne doseže, a se vseeno všečno vklaplja na ploščo.
Fire & Brimstone uspešno zabava še po mnogih poslušanjih. Nedvomno se bo dopadel tistim, ki jih navdušuje nova variacija black heavy metal žanra v stilu novih Darkthrone ali manijakov Midnight ter vsem, ki imajo radi svojo glasbo surovo, divjo in umazano.

SORODNE VSEBINE:
11. 7. 2014Principality Of Hell / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija