RECENZIJE

21. 12. 2009
Reciprocal - Reciprocal
samozaložba, 2009

Se spomnite teh zadev, ki smo jih morali pretrpeti pri matematiki: »Recipročno število številu x je 1/x.« Tisti, ki se ne, blagor vam. Drugače pa bi vam pokazal nekaj recipročnega, kar nima zveze z računanjem, čeprav je stvar na momente kar kompleksna. Reciprocal je prvi album skupine Hollywoodske death metal skupine Reciprocal.
Prvenec gor ali dol. Ne moremo reči, da se pogovarjamo o neizkušeni zasedbi, saj so se člani preizkusili v bandih kot so Grimfist, Vile ali Brain Drill. Album nekako še najbolj spominja na slednje. Je skupek tehnično – kompleksne death metal brutalizacije, v kateri se pojavijo tudi nekateri milejši deli, ki nosijo s sabo neko določeno izvirnost in s tem naredijo zadevo še malo bolj privlačno. Razen teh (redkih) delov žal ne moremo reči, da je celoten komplet pravtako izviren. Predstavljajte si Brain Drill z ... Ma kaj, predstavljajte si 90% Brain Drill z malenkost drugačnim vokalom in morda celo »malo« počasnejšimi riffi. Čeprav si album ne zasluži nobelove nagrade iz originalnosti, to ne pomeni da ni poslušanja vreden. Izvedba je precej natančna in brez večjih pripomb. Tudi način in izvedba posnetka sta zvrsti primerna (bobni na polno, kitara rahlo iz ozadja, pokajoča bas kitara in vokal iz globin pekla). V zadnjem komadu slišimo celo nekaj klavirja. Če smo prej bili pri izvirnosti se glede besedil po moje tudi ne da razpravljati o neki nagradi. Kot večina bandov te zvrsti (npr. Brain Drill) nam tudi oni govorijo o trpljenju, smrti in koncu vseh koncev.
Čeprav so Reciprocal s tem albumom pokazali, da na zahodu res ni nič novega, jim vseeno moramo priznati, da je istoimenski album primeren za ušesa vsakega ljubitelja tehničnega death metal in da po poslušanju ne boste popolnoma razočarani.

David

ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana