Na današnji dan
1988
Iron Maiden izdajo legendarni album Seventh Son of a Seventh Son
NAGRADNE IGRE
Traja do: 4. 4. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

29. 5. 2014
Sabaton - Heroes
Nuclear Blast, 2014

Švedski vojaški oddelek Sabaton se pod poveljstvom generala Joakima Brodéna in štabnega vodnika Pära Sundströma vrača na fronto. Po konceptualnem albumu, ki se je vrtel okoli trideset let trajajoče vojne v 17. stoletju, je pred nas iz zasede skočil album Heroes, ki se je vrnil k preverjenemu receptu – drugi svetovni vojni. Napram starejšim epopejam je tokrat prisoten manjši preobrat. Namesto pesmi epskih razsežnosti o raznoraznih frontah in specifičnih bojih so naša ušesa tokrat deležna slavospevov specifičnim junakom. Med drugim lahko prisluhnemo zgodbam o srečanju Charlieja Browna in Franza Stiglerja, o enem izmed najbolj odlikovanih ameriških veteranov, o ustanovitelju češkoslovaških vojnih sil ipd.
Po zelo dobrem Carolus Rex sem pričakoval nov korak naprej v razvoju banda, vendar sem bil po par poslušanjih nad Heroes razočaran. Nikakor se nisem mogel otresti občutka, da so vsi komadi reciklaže starih albumov. Ob večini pesmi imam tako občutek, da se poslušajo kot nekaj, kar poslušaš ob korakanju v bitko. Načeloma ni s tem nič narobe, če ne bi Sabaton izdali že vsaj 100.532 drugih komadov po istem kopitu. Vse to še dodatno poudarja zborovsko petje oziroma večkrat nasneti Joakimov vokal, ki da občutek večglasja, le-tega pa občasno dopolnjuje še »angelsko« petje v ozadju.
Je pa na albumu novost – balada, The Ballad of Bull poimenovana. In to ne power balada, kot smo jih vajeni s Sabatonovih bojišč, pač pa umirjena, s klavirjem za podlago, balada. Do tu je vse super, dokler Joakim ne začne peti. S svojim močnim, raskavim vokalom pač ni na isti valovni dolžini kot glasbena podlaga, kar na koncu ne izpade ravno posrečeno. Je pa na drugem koncu spektra pesem To Hell and Back, ki lepo sede v uho od začetka do konca. Nič čudnega, da je že marca izšla kot single.
Pod črto je Heroes za »celovečerni« album prekratek. Deset pesmi se v manj kot štiridesetih minutah zvrsti, kot da se albumu mudi preriniti v prvo vrsto mož, ki bodo zakorakali iz čolna na obalo Normandije in upali, da ne padejo v prvih sekundah bitke. Izmed desetih junakov, ki nam jih ponudi Heroes, jih bo nekaj končalo na Sabatonovem železnem repertoarju, ostali pa bodo počasi podlegli rafalu nasprotnih sil in poniknili v morju sebi enakih pesmi.

SORODNE VSEBINE:
1. 4. 2020Sabaton - The Great War / Recenzije
12. 2. 2021Sabaton se vračajo s singlom / Novice
1. 7. 2015Lamb Of God / Novice
1. 6. 2018Dimmu Borgir - Eonian / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
11. 4. 2021
STREAM: Postojna špila #8 – Nefarious Vermin
Facebook v živo
20. 4. 2021
ODPOVEDANO! Yes
Arena, Dunaj, Avstrija
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina