RECENZIJE

29. 5. 2014
Sabaton - Heroes
Nuclear Blast, 2014

Švedski vojaški oddelek Sabaton se pod poveljstvom generala Joakima Brodéna in štabnega vodnika Pära Sundströma vrača na fronto. Po konceptualnem albumu, ki se je vrtel okoli trideset let trajajoče vojne v 17. stoletju, je pred nas iz zasede skočil album Heroes, ki se je vrnil k preverjenemu receptu – drugi svetovni vojni. Napram starejšim epopejam je tokrat prisoten manjši preobrat. Namesto pesmi epskih razsežnosti o raznoraznih frontah in specifičnih bojih so naša ušesa tokrat deležna slavospevov specifičnim junakom. Med drugim lahko prisluhnemo zgodbam o srečanju Charlieja Browna in Franza Stiglerja, o enem izmed najbolj odlikovanih ameriških veteranov, o ustanovitelju češkoslovaških vojnih sil ipd.
Po zelo dobrem Carolus Rex sem pričakoval nov korak naprej v razvoju banda, vendar sem bil po par poslušanjih nad Heroes razočaran. Nikakor se nisem mogel otresti občutka, da so vsi komadi reciklaže starih albumov. Ob večini pesmi imam tako občutek, da se poslušajo kot nekaj, kar poslušaš ob korakanju v bitko. Načeloma ni s tem nič narobe, če ne bi Sabaton izdali že vsaj 100.532 drugih komadov po istem kopitu. Vse to še dodatno poudarja zborovsko petje oziroma večkrat nasneti Joakimov vokal, ki da občutek večglasja, le-tega pa občasno dopolnjuje še »angelsko« petje v ozadju.
Je pa na albumu novost – balada, The Ballad of Bull poimenovana. In to ne power balada, kot smo jih vajeni s Sabatonovih bojišč, pač pa umirjena, s klavirjem za podlago, balada. Do tu je vse super, dokler Joakim ne začne peti. S svojim močnim, raskavim vokalom pač ni na isti valovni dolžini kot glasbena podlaga, kar na koncu ne izpade ravno posrečeno. Je pa na drugem koncu spektra pesem To Hell and Back, ki lepo sede v uho od začetka do konca. Nič čudnega, da je že marca izšla kot single.
Pod črto je Heroes za »celovečerni« album prekratek. Deset pesmi se v manj kot štiridesetih minutah zvrsti, kot da se albumu mudi preriniti v prvo vrsto mož, ki bodo zakorakali iz čolna na obalo Normandije in upali, da ne padejo v prvih sekundah bitke. Izmed desetih junakov, ki nam jih ponudi Heroes, jih bo nekaj končalo na Sabatonovem železnem repertoarju, ostali pa bodo počasi podlegli rafalu nasprotnih sil in poniknili v morju sebi enakih pesmi.

SORODNE VSEBINE:
12. 2. 2021Sabaton se vračajo s singlom / Novice
1. 4. 2020Sabaton - The Great War / Recenzije
10. 5. 2021Sabaton branijo Moskvo / Novice
30. 5. 2003Helloween - Rabbit Don't Come Easy / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
2. 8. 2021
Trnovfest: Black Ivy
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
5. 8. 2021
Trnovfest: Hogminister
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
7. 8. 2021
Trainstation Subart Open Air: Srd, Jegulja, Reach A.D., Smrt, Razvalina
TrainStation SubArt, Kranj
11. 8. 2021
Trnovfest: Tidal Waves
Center slovanskih kultur France Prešeren, Ljubljana
11. 8. 2021
Bloodstock Open Air 2021
Walton-on-Trent, Združeno kraljestvo
13. 8. 2021
Metal on the Hill 2021
Schlossberg, Gradec, Avstrija