RECENZIJE

16. 8. 2012
Sacred Gate - When Eternity Ends
Metal On Metal Records, 2012

When Eternity Ends je prvenec nemških heavy metalcev Sacred Gate, ki imajo v svojih vrstah, podobno kot nekoč Mystic Prophecy, dva »naturalizirana« Grka. Tudi tu vokalista in kitarista. Kljub navideznem začetku je band do izida prvega albuma prehodil dolgo pot, a v nekoliko spremenjeni formi. Še v prejšnjem tisočletju so v skoraj identični zasedbi začeli preigravati glasbo »železnih devic« pod imenom Made Of Iron.
Da je imel in še ima največji heavy metal band vseh časov velik vpliv na ustvarjanje avtorske glasbe pri Sacred Gate, je več kot očitno in ni nobena skrivnost. V glasbi je to najbolj izrazito prikazano v mogočnih kitarskih harmonijah in melodijah in pa v določeni meri tudi v samem pristopu komponiranja skladb. Sacred Gate se pri tem ne omejujejo le na določene tipe skladb, lotevajo se tako bolj direktnih heavy metal komadov kot epsko zastavljenih, na odličnem kitarskem delu slonečih viž. Tudi umirjene skladbe, podobno kot pri Iron Maiden, ne gre šteti med balade. Kakovostni nivo je postavljen visoko. Vzornikom se najbolj približajo pri In The Heart Of Iron Maiden, ki bi glede na zasnovo skladbe in naslov lahko predstavljala tudi poklon njim. Uvod spominja na The Evil That Men Do, harmonije so tipične maidenovske, proti koncu udarijo zanje značilni galopirajoči ritem. A tako tu kot drugod od Maidnov odstopajo po delu ritem sekcije, tudi kitarski riffi so pogosto klasični powermetalski, velika razlika je v vokalu. Sacred Gate iščejo dobre melodije, refrene, a na drugačen način. Vokal je bolj agresiven, po pristopu malo spominja na aktualnega Iced Earth vokalista. Čeprav Sacred Gate v sebi nosijo duha osemdesetih, so svoj zvok in podobo uspešno prenesli v sedanjost in zvenijo kot band, ki je danes zelo aktualen in ne pogreva le stare čase.
S Sacred Gate je Nemčija dobila še eno zelo opazno heavy metal ime. Transformacija iz tribute banda v izvajalca lastne glasbe je uspela zelo dobro, še malo več lastnega jaza pri kitarskem delu in podoba bo še lepša.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
27. 9. 2021
Sinn - Into the Void of Centuries (EP)
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
KONCERTI & FESTIVALI
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana
1. 10. 2021
Kaoz, Reach A.D., Guattari, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Led Zeppelin 2.0 - Tribute to Legends
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2021
13. MetalWitch: Britof, Inmate
Bar ČinČin, Ljubljana
2. 10. 2021
The Fall - I
((szene)), Dunaj, Avstrija