RECENZIJE

5. 1. 2010
Scrambled Defuncts - Souls Despising The God
SoulFlesh Collector, 2009

Večini poznavalcev tehničnega death metal žanra band ni posebej znan, so pa na sceni že od leta 1997 in Souls Despising The God je njihov tretji studijski album. Tistim, ki jih ne poznate priporočam, da si priskrbite njihove starejše posnetke. Za vse tiste, ki jih poznate pa je najbolje, da se pred poslušanjem pripravite na nekaj nenavadnega.
Album vsebuje osem komadov, ki se raztezajo preko dobre tričetrt ure in ni tisti death metal, ki smo ga od njih vajeni. Prva in najbolj očitna stvar, ki jo boste opazili so simfonični efekti, ki so bili v minimalni meri prisotni že na prejšnjih ploščah. Na tem albumu se vrtijo neprestano in lahko bi rekli, da večino časa uničujejo tisti pravi šus, ki ga s seboj prinese glasba. Lahko bi bili sicer kar primerni, če se nebi pogovarjali o tem bandu in če ne bi bili tako glasni. Ko komad preide na udaren metalski del in se simfonija izklopi, je vse skupaj preveč tiho in nikakor ni tisto pravo. Poleg tega se še dokaj razlikujejo od melodije, ki jo igra metalska sekcija in s tem res uniči tisti čar, ki ga je prinašal s sabo dobri stari Scrambled Defuncts raztur. No pa pustimo malo na stran vse kar je simfonija. Sam metalski del albuma je prefinjeno tehničen s strani vseh prisotnih. Riffi so hitri, udarni a vseskozi tipični in že slišani. Premalo je razlik med samimi idejami, ki spominjajo na skorajda vsak modernejši tehničen death, ki ga je možno slišati. Vklopimo spet simfonijo. Sicer je res, da je to razlog za mrke poglede, vendar bi bil brez teh melodij album spet nekaj »že slišanega«. Na trenutke mogoče malo spominja na Vesanio, ampak res malo. Melodije so psihičnega značaja in dajo občutek neke filmske situacije iz grozljivke.
Morda so Rusi hoteli pokazati, da jim lahko uspe narediti nekaj relativno novega, a ko že imaš takšno ali drugačno ime in ko vidiš, da je tvoja glasba priljubljena pri določenih poslušalcih, se je dobro držati svojih smernic in pot nadaljevati v »pravih« smereh. Za zagretega poslušalca simfoničnih zvrsti morda celo nekaj primernega. Z moje strani rahlo razočaranje.

David

SORODNE VSEBINE:
6. 10. 2011Anonymous Souls / Novice
22. 4. 2009God Seed / Novice
29. 2. 2004Soul At Zero / Novice
10. 6. 2014God Macabre / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana