NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

5. 6. 2012
Steel Assassin - WW II: Metal Of Honor
High Roller Records, 2012

Formalno Steel Assassin z letošnjim letom končujejo že tretjo dekado svojega delovanja, dejansko aktivnih let pa ni bila niti tretjina. V osemdesetih so edini omembe vreden pečat pustili s sodelovanjem na kompilaciji Metal Massacre 6, zares pa je skupina po dolgih letih mirovanja zaživela v drugi polovici prejšnjega desetletja z izdajo prvenca War Of The Eight Saints in igranjem na specializiranih, klasičnih heavy metal festivalih.
Band oziroma bolje rečeno vodja zasedbe, (zelo dober) kitarist, komponist Kevin Curran, se počuti domače v zgodovinskih konceptualnih tematikah. Kot je razvidno že iz samega naslova albuma, ta govori o drugi svetovni vojni. Pri tem ne gre za konceptualni album v smislu celovite povezane zgodbe, ampak za tematsko različne »pripovedi«, ki vsaka opisuje določen dogodek druge svetovne vojne. Steel Assassin ne deluje kot zasedba, ki bi ostala v osemdesetih in naredila album stilsko ali produkcijsko kot so jih snemali v najproduktivnejšem obdobju klasičnega heavy metala. Američani delujejo kot band, ki je uspešno izvedel transformacijo iz tistega obdobja v današnji čas in to na način kot so ga naredili bandi, ki so bili aktualni takrat in ki so aktualni ter v koraku s časom danes.
Stilsko se Steel Assassin nahajajo nekje med trenutnimi Iron Maiden, Iced Earth, zadnjim obdobjem Metal Church in solo obdobjem Brucea Dickinsona. Kvalitetno ne dosegajo omenjenih zasedb, a so vseeno na nivoju, imajo svoje pluse in kar je najvažnejše, imajo svojo podobo. Podobno kot navedene zasedbe so tudi Steel Assassin naredili pester, raznolik album z močnimi, dinamičnimi mid tempo skladbami, daljšimi, zanimivimi epi in direktnimi heavy granatami. Od slednjih izstopa Guadalcanal s poudarjeno Motörhead/Overkill bas linijo in strupenim ritmom, med epi Normandy Angels, med mid tempo himnami pa uvodna God Save London. Tu velja omeniti markanten vokal, ki je v srednjih legah blizu današnjemu Kiskeju, drugače pa kar malo diši po Dickinsonu. Na albumu se najde tudi kakšna manj zanimiva skladba, a nič ne de. Da band je vreden poslušanja pokaže tudi z uspelo metalizirano predelavo Rush klasike Red Sector A.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
Recenzija
1. 6. 2021
Vreid - Wild North West
KONCERTI & FESTIVALI
18. 6. 2021
Javna vaja: Degress
Mladinski center Postojna
18. 6. 2021
STREAM: Slay at Home
slayathomefest.com
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2021
Kiss
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija