RECENZIJE

18. 4. 2013
Taake - Gravkamre, Kroner Og Troner
Dark Essence Records, 2013

Taake v letošnjem letu praznujejo dvajset let obstoja. O njihovi zgodovini naj povem samo to, da se je band rodil pod imenom Thule, tega nosil dve leti, nato pa je trajalo še dolga štiri leta, preden je izdal svoj prvenec, sloviti Nattestid..., z enim najbolj prepoznavnih openerjev vseh časov, Nattestid Ser Porten Vid I, ki do sedaj ni manjkal še na nobenem njihovem koncertu (vsaj na slovenskih tleh) ali live posnetku. Seveda ne manjka niti na kompilaciji Gravkamre, Kroner Og Troner, kjer je komad zastopan kar dvakrat – na prvi zgoščenki najdemo posnetek v živo, ki je bil objavljen leta 2011 na EP-ju Kveld, na drugi zgoščenki pa gre za pre-mix različico iz leta 1997. Prav tako dvakrat je na drugem ploščku zastopan Voldtek, in sicer različica v živo ter studijska verzija (2007, EP Nekro). Oba očitno zelo pomembna komada, kakor recimo tudi Eismalsott in Tykjes Fele, ki sta se že drugič znašla na »best of« kompilaciji, ali Hennes Kalde Skamlepper (tudi z Nekro, tako da je ta EP skupaj s spodaj navedeno priredbo na tej kompilaciji zastopan v celoti) in Nordbundet, ki sta ga priredila Niklas Kvarforth in Nocturno Culto.
Sicer pa je bil band oziroma Hoest pri izboru pozoren na to, da bomo predvsem kupci zgoščenk prišli na svoj račun, saj kompilacija vsebuje številne raritete, ki so bile pred tem izdane v omejenih nakladah na različnih vinilnih ploščah (A Norwegian Hail To Von, Men Of Eight/Lagnonector, Dra Til Helvete/Restart The Night, Svartekunst, Swine Of Hades). Veselimo se lahko recimo priredb, kot so I Am The Black Wizards (Emperor), Die When You Die (GG Allin), A Lost Forgotten Sad Spirit (Burzum), Death Trap (Destruction), Der Todesking (soundtrack istoimenskega filma), Lamb (Von) in Over Fjell Og Gjennom Torner (Darkthrone).
Večinoma torej bolj ali manj poznani komadi, a povsem brez svežih znakov življenja pa Taake le niso želeli praznovati svoje dvajsete obletnice, zato s prvih mest prve zgoščenke pozdravljata dva povsem nova komada, Et Pust Av Oeyne in Hov Var Stein. Gre za dva tipična sodobna Taake komada, ki skupaj z ostalim izborom nepoznavalcem ponujata kratek vpogled v diskografijo banda, medtem ko se njegovi oboževalci lahko veselijo številnih naštetih raritet in napovedi novega albuma, ki naj bi izšel naslednje leto, če ne bo Hoest prej prekinil tradicije izdajanja studijskih albumov na vsaka tri leta.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
8. 12. 2021
Doedsvangr - Serpents ov Old
Recenzija
7. 12. 2021
Dream Theater - A View From The Top Of The World
Recenzija
6. 12. 2021
Sarke - Allsighr
Recenzija
2. 12. 2021
Gutalax - The Shitpendables
Recenzija
1. 12. 2021
Viperstone - Planet Paranoia
Recenzija
30. 11. 2021
Temperance - Diamanti
Recenzija
29. 11. 2021
Gaahls Wyrd - The Humming Mountain (EP)
Recenzija
25. 11. 2021
Therion - Leviathan
KONCERTI & FESTIVALI
10. 12. 2021
ODPOVEDANO! Soen
TrainStation SubArt, Kranj
16. 12. 2021
ODPOVEDANO! Vader, Reject The Sickness, Mara
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
17. 12. 2021
ODPOVEDANO! Vader, Reject The Sickness, Mara
Orto Bar, Ljubljana
23. 12. 2021
KoD: Space Unicorn On Fire, Black Ivy
Orto Bar, Ljubljana
24. 12. 2021
Within Destruction, Smrt Boga in Otrok, Neuromancer, In Heaven, Nomark
Orto Bar, Ljubljana
6. 1. 2022
Dretje V Jeseni: Marax, Daimona, In Heaven
Orto Bar, Ljubljana