RECENZIJE

18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
samozaložba, 2020

Ni minilo dolgo, odkar sem si »odpočil« od Teuflovega samonaslovljenega EP-ja, pa že imam opravka z drugim. Ta nosi naslov Temni Grad Smrti in se v prvi vrsti razlikuje od prvega v tem, da gre za instrumentalno izdajo, ki nima več veze z black metalom. Temni Grad Smrti je skupek 4 dungeon synth komadov, ki pa vsaj po svojem mračnem vzdušju izkazujejo sorodnost s starejšim bratcem.

Plošček se začne s komadom Jamskih Vil Ples, kjer najprej zaslišimo kapljanje vode in napeto vzdušje. Vile posamično prihajajo na plano in se pripravljajo na ples, skrivni in skrivnostni ritual, ki mu navaden človek naj ne bi bil priča. Melodija, po kateri plešejo vile, je nežna in rahlo vedra.

Temni Grad Smrti v skladu s svojim naslovom povsem prekine z vsako vedrostjo, na programu so resnejši toni, ki jih na eni strani proizvedejo trobente, na drugi strani pa imamo opravka s sterilnim udarjanjem kovine ob kovino, s čimer se Temni Grad Smrti dotakne laibachovskih industrijskih melodij albumov, kot sta Laibach in Nova Akropola.

Sledi Šepetajoči Gozd, s katerim se pomaknemo severneje, saj me ta komad kot edini spominja na dungeon synth kreacije iz hiše Burzum, natančneje na tista dva albuma, ki jih je Varg posnel v zaporu, torej Dauði Baldrs in Hliðskjálf. V tem komadu je dogajanje najbolj pestro, meša se največ elementov in tudi melodije so za odtenek hitrejše in bolj dinamične. Je pa ta komad hkrati najkrajši, zaradi česar mi še dodatno prehitro mine.

EP se zaključi s komadom V Objemu Noči, kjer se prepletajo različne monotone sintesajzrske linije. Glavni lajtmotiv je ustvarjanje napetega vzdušja rahlo vetrovno meglene noči, ki se uleže na Temni Grad Smrti, medtem ko se v daljavi sliši nežen ženski sopran, pri katerem pa gre dejansko samo še za en efekt več na sintezajzerju. Ta »sopran« deluje zelo pomirjujoče, mirno in varno, zaradi česar mu poslušalec vse do konca hipnotizirano sledi skozi tunele Temnega Gradu Smrti, kjer se njegovo potovanje tudi konča.

SORODNE VSEBINE:
7. 12. 2020Teufel - Naj te Vrag Pocitra / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2021
Chains, Decatholicize, Licence to Hate
KUD Channel Zero
28. 10. 2021
KoD: Valuk, Terminal Disease, Conventus Cerris
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2021
Cowboys From Hell
Mladinski center Brežice
30. 10. 2021
Decline The Fall, Guattari, Ghost of Veronica
Center mladih Koper
31. 10. 2021
Noč mrtvih: Uporabniki
Mladinski Center Krško
5. 11. 2021
Degress, Anti Slaughter
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana