Na današnji dan
1954
Rodi se Bob Rock, ki pozneje poskrbi za produkcijo najbolj znanih albumov Metallice, Mötley Crüe in drugih
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

14. 12. 2023
Till Lindemann - Zunge
samozaložba, 2023

Le kratek čas po tem, ko so potihnile vse obtožbe proti vokalistu Rammsteinov v zvezi z domnevnim spolnim napadom, je ta spet buril duhove, tokrat z novim albumom. Till Lindemann se je ločil od Petra Tägtgrena in posnel prvi solo album, ki mu je nadel naslov Zunge (slov. jezik).

Album odpre naslovni komad, ki kar takoj »obračuna« z zgoraj omenjenimi obtožbami. Hja, Lindemann pač nikomur ne ostane dolžan. V nadaljevanju smo priča še desetim komadom, ki se besedilno naslanjajo na rammsteinovske teme, medtem ko glasbeno stvari niso več tako zelo plesne. V ospredje je močneje potisnjen »trd« industrijski rock/metal, ki v glavnem temelji na kitarskih riffažah, medtem ko te spremljajo klavirski ali orkestralni zvoki ter elektro/tehno ritmi. Še ena podobnost z Rammstein je seveda ustvarjena zaradi Tillovega vokala, ki mu iz ozadja na pomoč prihaja žensko ali otroško petje. Če vse navedeno seštejemo, dobimo enajst komadov, ki poskrbijo za dobre tri četrt ure zabave.

Osebno bi zaradi besedila izpostavil že omenjeni naslovni komad, ki v refrenu pravi tako:


»Meine Zunge hat keinen Knochen
Und so sag' ich, was ich will
Ach, mein Herz, das ist gebrochen
Doch es schlägt noch, steht nie still
Meine Zunge«


Altes Fleisch nas poduči o minljivosti življenja, Übers Meer je balada, ki je uspešno nasledila pesem Home Sweet Home s prvenca Skills in Pills in bo marsikaterega slovenskega poslušalca morda spomnila na to ali ono pesem iz hiše Siddharta, Učiteljica plesa, v originalu Tanzlehrerin, je samosvoja himna Tillove seksualne predrznosti (»Ich hab den Schwanz wieder drin / In meiner Tanzlehrerin / Denn ich lieb sie so sehr / Wir wiegen uns im Rhythmus hin und her«), Alles für die Kinder nadomešča predhodno izdani single Ich hasse Kinder, ki ni uspel priti na recenzirani album, komad Lecker pa se ponovno naslanja na prvenec, in sicer konkretno na komad Fat. V negativnem smislu bi izpostavil le zaključni komad Selbst verliebt, ki ob prvem poslušanju sicer malo šokira ali preseneti, dolgoročno pa je kot »šlager« parodija prej moteč kot zanimiv.

Debitantski solo album Tilla Lindemanna torej prinese pestro mešanico vsega pozitivnega, negativnega in šokantnega, po čemer je Nemec znan, tako da ni neke bojazni, da bi se multitalent z njim preveč približal svojemu velikemu bratu, ki je trenutno najbolj vroča roba na svetovni glasbeni sceni.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
19. 4. 2024
Metal Fusion: Sakrabolt, Corpse Grinder, Force of Impact
Mladinski center Zagorje ob Savi
19. 4. 2024
Diocletian, Sitis, Snøgg, Häxänking
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
19. 4. 2024
Mary Rose, Cowboys from Hell
Klub Jedro, Medvode
19. 4. 2024
Smedja in Smetke, Rogna, Dead Corcoras
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija