Na današnji dan
1983
Cliff Burton odigra svoj prvi koncert z Metallico
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 3. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

15. 4. 2022
Van Canto - To The Power Of Eight
Napalm Records, 2021

A capella (power) metal band Van Canto je junija izdal album To The Power Of Eight. Album sestavlja vsega 12 pesmi, med katerimi najdemo štiri priredbe: Raise Your Horns (Amon Amarth), Run to the Hills (Iron Maiden), Thunderstruck (AC/DC) in I Want It All (Queen). Očitno je, da izbira naslova ni naključna, saj se število osem kot referenca pojavlja pri vsaj treh stvareh. To The Power Of Eight je osmi studijski album nenavadnega banda, ravno tako ga sestavlja osem avtorskih pesmi. Poleg tega je na albumu sodelovalo osem glasbenikov. Vokalist Dennis »Sly« Schuke, ki je bil član banda vse do leta 2017, je bil vabljen, da nastopi na dveh pesmih kot gost. Načrti so se zaradi pozitivne energije spremenili in Sly je nastopil na prav vseh pesmih.

Beseda »power« v naslovu je tudi izredno na mestu, saj je energija skozi celoten album na visokem nivoju. Sloviti Rakkatakka, Rakkata-Rakkata-Dum-Dum in razni Diggy-Dan-Diggy-Dan res dokazujejo, da se lahko izvaja metal (skoraj) brez prisotnosti kitar, saj vokali izredno natančno ponazarjajo razne kitarske tehnike. Poslušalec nikakor ne more biti nepozoren na pisano paleto, ki jo ustvarja konglomerat vokalov, vendar se je izredno pametno osredotočiti tudi na ritem, ki v vseh pesmih ustvarja zelo trdne temelje, na katerih se lahko gradi pesmi. Ritem, tako z bobni kot basom, bistveno prispeva k energičnosti pesmi, bobni pa kar blestijo v priredbah. Če poslušalec slučajno ne bi poznal pesmi (uf … težko se najde kdo), bi priredbe zelo verjetno zamenjal za avtorske pesmi, bodisi zaradi pozicije na albumu, bodisi zaradi analogij z ostalimi pesmimi. Zelo malo je ljudi, ki radi poslušajo priredbe, pri takem bandu pa dobijo čisto nove odtenke in poudarke, čeprav ostajajo zveste originalu. Izpostavil bi predvsem priredbi Raise Your Horns in Run to the Hills, saj sta obe zelo natančni, ko ju primerjamo z izvirniki.

Kar se tiče avtorskih pesmi, Dead By The Night, ki je postavljena na začetek albuma, že takoj nakaže tempo in atmosfero albuma. Izredno navdušujoč je prehod na presenetljivo težki breakdown, ki se zelo elegantno razvije v solažo drveče hitrosti. Izpostaviti pa gre še Turn Back Time, ki je čisto nasprotje prej omenjene Dead By The Night. Pesem počasnejšega ritma služi za umiritev razpoloženja na albumu in je bila spretno postavljena na sredino, ravno med dve priredbi. Tu je uvod v pesem popolna mojstrovina spajanja glasov, kar je že samo dovolj, da se pesem posluša, saj odsotnost bobnov omogoča izrazitejši poudarek vokalnih linij. To The Power Of Eight se torej uvršča med uspehe a capella metalcev in predvsem zaradi poteka visoke raznolikosti in heterogenosti albuma dejansko dostavi »power«, ki ga naslov obljublja.

SORODNE VSEBINE:
4. 2. 2015Walls Of Jericho / Novice
20. 2. 2002Tristania - World Of Glass / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
5. 3. 2024
Dimmu Borgir - Inspiratio Profanus (kompilacija)
Recenzija
4. 3. 2024
Elegy Of Madness - XI
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana