RECENZIJE

9. 4. 2008
Vesania - Distractive Killusions
Napalm Records, 2007
Poljski black metalci Vesania so dve leti po tem, ko je izšel album God The Lux, izdali album z naslovom Distractive Killusions. Govorimo o dokaj zvezdniški zasedbi, saj je Orion (vokal in kitara) tudi basist pri Behemoth, Daray (bobni) pa igra pri Vader.
Njihova glasba je sestavljena iz močnih in hitrih black/death metalskih riffov ter prijetnih in zanimivih klaviaturskih melodij. To je njihov že četrti album, vsebuje pa 9 komadov. Že prvi komad Narrenschyff (kar pomeni ladja norcev) je smiselno in kvalitetno sestavljen, saj poveže melodijo, besedilo in efekte že v sam naslov. Treba še omeniti, da beseda Vesania v latinščini pomeni nekaj v zvezi z norostjo in psihično obolelostjo, zato taki naslovi. The Dawnfall (Hamarthis and Hybris) je spet izraz za defekt oziroma telesno napako, ki izvira iz Stare Grčije. Naslednji zanimiv komad je Rage of Reason, v katerem Vesania pokaže zanimive ideje s premori, v katerih se pojavijo takšni in drugačni efekti. Poslušljiv komad je tudi Hell is for Children, ki govori o neobstajanju pekla. Prej omenjeni komad in predzadnji komad Aesthesis sta mogoče malo počasnejša in bolj atmosferična, kar pokaže na dodatno kvaliteto banda.
Sama produkcija je zelo dobra, saj se vse sliši kot je treba. Drugo pohvalo dobi zvok klaviatur, ki je zelo naraven in čist. Mogoče se v določenih trenutkih pojavi vpliv death metala, ki ga prinašata Orion in Daray, kar pa ne pomeni nič slabega. Takšno mešanje poskrbi za še bolj obarvane riffe in bolj izvirno ustvarjanje. Določene melodične ideje mogoče spominjajo na album Nexus Polaris od Kovenant (takrat še Covenant), ki se je tudi izkazal kot pravi biser. Na kratko povzeto bi lahko rekli, da so se Poljaki potrudili in izkazali, saj so ustvarili zelo kvaliteten album, ki gre v uho. Album bi priporočal vsem black metalcem, pa tudi tistim bolj odprtim death metalcem.

David
SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2021
KoD: Mist, Septic Order, Daimona
Orto Bar, Ljubljana
24. 9. 2021
Hellsword, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
24. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2021
Ritval: Moshead, Sakrabolt
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana